THL: Suomessa tutkitaan kahta omikronepäilyä – sairastuneet määrätty eristykseen

Näytteet on vielä sekvensoitava, se vie THL:n mukaan muutamia päiviä.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla omiksonvirusmuunnoksen takia. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään omikronvirusmuunnoksiksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Sen mukaan molemmissa tapauksissa tartunnan saaneella on kontakti ulkomaille.

Sairastuneet on määrätty eristykseen ja heidän kontaktinsa on kartoitettu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen tviittasi tänään maanantaina, että perjantaina 26.11. koronavirusrajanäytteistä on löytynyt yksi S-geeninegatiivinen näyte.

Lehtonen vastasi Ylelle, että on hyvin mahdollista, että kyseessä on ensimmäinen Suomessa havaittu omikronmuunnostapaus. Tämä on kuitenkin vielä epävarmaa.

– Näyte täytyy vielä sekvensoida, Lehtonen kertoo.

"On syytä elää kuin uusi variantti olisi täällä"

Ylen tavoittaman virologian professorin Olli Vapalahden mukaan on paljon mahdollista, että nyt tehty löydös on omikronvariantti, mutta varmaa se ei ole.

Vapalahden mukaan rajaseulontanäytteistä tehdään PCR-tutkimus ja siinä käytetään tekniikkaa, jossa omikronvariantti näkyy negatiivisena. Nyt tällainen tapaus on siis löydetty.

– Se on merkki siitä, että kyseessä voi olla omikronkanta. Mutta myös alfavariantin kohdalla testi jää negatiiviseksi.

Kyseessä voi siis olla myös aiemmin vallalla ollut alfavarianttia. Sitä tosin kiertää nyt vähän, joten on paljon mahdollista, että haaviin on jäänyt ensimmäinen Suomessa todettu omikronvariantti.

– Varmuutta asiasta ei vielä ole. Tästä tullaan tekemään sekvensointi, jolla asia selviää. Siinä menee päiviä, ehkä viikko, Vapalahti selittää.

Vaikka varmuutta uuden variantin löytymisesti ei vielä ole, professori Vapalahden mukaan nyt on syytä elää kuin uusi variantti olisi jo täällä.

– Nyt on syytä elää tutkan alla. Vaikka matkustusvirtojen osalta Suomi ei ole yhtä hankalassa asemassa kuin vaikkapa Hollanti, on ihan oletettavaa, että virusmuunnosta päätyy myös tänne.

Aikaisempien varianttien kohdalla on riittänyt yksi tai muutama kanta levittämään uutta muunnosta Suomeen, Vapalahti sanoo.

– Aivan epidemian alkuvaiheessa kolmannes kaikista tapauksista oli peräisin yhdestä Etelä-Euroopasta tulleesta tapauksesta.

Omikron on koronaviruksen vastikään havaittu uusi variantti. Ensimmäiset havainnot siitä tehtiin marraskuussa Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Hongkongissa.

Tällä hetkellä tiedetään, että se leviää todennäköisesti nopeammin kuin deltamuunnos. Tiedossa ei ole, onko aiheutunut tauti pahempi kuin deltan aiheuttama, tai läpäiseekö se rokotusten antaman suojan helpommin.

Lisätty kello 13:40 Olli Vapalahden kommentit.

Lue myös: