Hyppää sisältöön

Kajaanin kulttuuripalkinto höyrylaivaisännille – vanhasta laivasta huolehtiminen ja perinteisen matkustustavan ylläpito on kulttuuriperinnön säilyttämistä

Perustelujen mukaan varustamon toiminta on luonut positiivista mielikuvaa höyrylaivoista. Samalla höyrylaivamatkailu on tuonut Kajaania myönteisellä tavalla tunnetuksi.

Vuonna 2020 Suomen Höyrypursiseura valitsi Kouta-laivan Vuoden varustamoksi. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto on myönnetty tänä vuonna höyrylaiva Koudan omistajille ja liikennöitsijöille. Olli Leppänen ja Ari Pihlajaniemi saivat palkinnon tänään. Palkinnon suuruus on 1 500 euroa.

Kajaaninjoella satamaansa pitävä S/S Kouta on Suomen pohjoisin liikennöivä matkustajahöyrylaiva. Leppäsen ja Pihlajaniemen perustama Oulujärven Laiva-Osakeyhtiö on järjestänyt tilausristeilyjä ja yleisöristeilyjä kesästä 2011 alkaen.

Höyrylaivalla on toteutettu myös erilaisia teemaristeilyjä. Vuonna 2020 Suomen Höyrypursiseura valitsi Kouta-laivan Vuoden varustamoksi.

Perusteluissa todettiin varustamon osoittaneen esimerkillistä aluksen hoitoa ja kunnossapitoa sekä pitäneen aluksen liikenteessä siten, että toiminta on luonut positiivista mielikuvaa höyrylaivoista ja höyrylaivamatkailu on tuonut Kajaania positiivisella tavalla tunnetuksi.

Palkintoraadin mukaan liikennöidessään Kajaaninjoella ja Oulujärvellä Laiva-Osakeyhtiö on mahdollistanut sekä matkailijoille että kaupungin asukkaille uuden tavan tutustua Kajaanin ja sen lähiympäristön kulttuuri- ja luonnonperintöön.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.