Nyt myös Keski-Suomi on koronaviruksen leviämisalue – rajoituksia luvassa, katso Ylen tallenne tilanteesta

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki päätti asiasta maanantaina. Jyväskylän kaupungilta kerrotaan, että koronatilanne on heikentynyt ja tartunnan jäljitys toimii nyt äärirajoilla.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ovet. Oven suussa teksti Päivystys.
Keski-Suomi on nyt koronan leviämisaluetta. Haastattelussa vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo miten tämä näkyy nyt ihmisten arjessa.

Keski-Suomi on tästä päivästä alkaen koronan leviämisvaiheessa.

Tähän saakka Keski-Suomi on jäänyt kokonaisharkinnan perusteella kriteerien alapuolelle. Sairaalakuormituksen osalta tilanne on säilynyt rauhallisena, mutta muutoin katsotaan, että leviämisvaiheen kriteerit ylittyvät.

Erikoissairaanhoidossa on yksittäisiä potilaita, teho-osastolla ei ole koronan takia tällä hetkellä yhtään potilasta.

– Tästä päivästä lähtien katsotaan että Keski-Suomi kuuluu leviämisalueeseen, toteaa sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Tämä tarkoittaa muun muassa, että ravintolarajoitukset astuvat voimaan valtioneuvoston päätöksellä todennäköisesti tämän viikon aikana. Hallitusneuvos Ismo Tuominen arvioi, että asiasta päätetään valtioneuvoston istunnossa torstaina, ja varsinaiset rajoitukset tulevat voimaan viimeistään lauantaina.

Rajoitusten vaihtoehtona ravintolat voivat ottaa käyttöön koronapassin.

– Arvioni mukaan tämä selkeyttää tilannetta ja kannustaa epäröiviä ottamaan rokotteen, Paloneva toteaa.

Avi päättää rajoituksista lähiaikoina

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kertoo, että mahdollisista kokoontumisrajoituksista päätetään nopeasti.

– Päätös menee todennäköisesti huomiseen. Rajoitusten voimaantulo arvioidaan epidemiatilanteen mukaan. Yleensä on jätetty 1–2 päivää valmistautumisaikaa, jotta elinkeinoelämä pystyy sopeuttamaan toimintaansa rajoitusten edellyttämällä tavalla.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin alueeseen kuuluu viisi sairaanhoitopiiriä, joista jo neljässä on voimassa kokoontumisrajoituksia. Keski-Suomen osalta rajoitukset saattavat Pukkisen mukaan tulla voimaan muita alueita tiukempina nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Pukkinen toteaa, että valtionevoston ja avin rajoitukset tulevat vaikuttamaan keskisuomalaisten elämään merkittävästi. Pukkinen toivoo, että ihmiset suhtautuisivat vakavasti sekä tuleviin rajoituksiin että mahdollisiin muihin suosituksiin.

– Rajoitukset eivät yksin maailmaa pelasta, vaan se että kansalaiset muuttavat käyttäytymistään varovaisemmaksi.

Maskien käyttö on Pukkisen mukaan vähentynyt viime aikoina. Hän muistutta maskin käytöstä julkisilla paikoilla kahdesta rokotteesta huolimatta.

– Varovaisuus on äärimäisen tärkeä elementti, myös uuden virusvariantin aiheuttaman riskin vuoksi.

Jyväskylässä tartunnanjäljitys äärirajoilla

Jyväskylässä todettiin THL:n tietojen mukaan maanantaina 74 uutta koronavirustartuntaa. Koko maakunnassa tartuntoja on 132.

Kaupungin koronatilanne on heikentynyt ja tartunnan jäljitys toimii nyt äärirajoilla, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Koronatartuntoja esiintyy tällä hetkellä kaiken ikäisillä asukkailla. Lähestyvä lomakausi lisää asukkaiden liikkumista ja nostaa samalla riskiä taudin siirtymisestä riskiryhmän potilaisiin sekä laitoshoidon yksiköihin. Mikäli epidemioita syntyy lomakaudella, sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön riittävyyttä ei voida taata.

– Jäljityksessä on viiveitä ja samaan aikaan kaupunginsairaalassamme hoidettujen potilaiden määrä on kasvanut. Nähtävillä on, että tartuntamäärien pysyessä korkealla sairaalahoidon määrän kasvuun on varauduttava, arvioi tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Käsmä toteaa, että pahimmillaan suurin kuormitus osuu joulun aikaan, jolloin on muutenkin lomien vuoksi vähemmän henkilöstöä käytössä.

– Nyt tehdäänkin toimenpiteitä, jotta tartuntamäärät saadaan vähenemään ja siten varmistetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus vuodenvaihteen aikaan, Käsmä sanoo.

Jyväskylä varautuu virusmuunnokseen

Käsmän mukaan toimenpiteillä varaudutaan uuden virusmuunnoksen omikronin mahdolliseen leviämiseen Suomessa.

– Uusi virusmuunnos on huolestuttava, sillä ensitietojen mukaan se voi kiertää rokotteiden tai sairastamisen kautta saatua immuniteettia. Vielä emme kuitenkaan tiedä sitä, millaisen taudinkuvan virusmuunnos aiheuttaa, Käsmä sanoo.

Tietoa virusmuunnoksen vakavuudesta odotellaan tulevien kahden viikon aikana. Mikäli nykyiset rokotteet suojaavat myös virusmuunnoksen osalta väestöä vakavalta taudilta, tulee rokotuskattavuutta edistää kaikin keinoin.

Kolmansien rokotteiden antaminen ja väestön rokotuskattavuuden nostaminen edellyttää sitä, että henkilöstöä on riittävästi saatavilla, eikä sitä jouduta sitomaan tartunnanjäljityksen tai sairaalapotilaiden hoitoon.

– Jotta henkilöstöä riittää hoitamaan sairastuneita ja suojaamaan väestöä rokotteilla, on taudin ilmaantuvuus nyt painettava mahdollisimman alas ja varmistettava sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintakyky väestön suojaamiseksi, Käsmä sanoo.

Kaupungin henkilöstölle rajoituksia

Jyväskylä kieltää toistaiseksi henkilöstönsä työmatkat ulkomaille ja kotimaassa leviämisalueille. Linjaus on voimassa helmikuun loppuun saakka. Myös kaupungin omiin yksiköihin suunniteltuja vierailuja leviämisalueilta toivotaan nyt vältettävän.

Kaupunki suosittelee, että kaupungin toimielinten kokoukset järjestetään etäkokouksina joulukuun ajan. Myös henkilöstölle suositellaan ensisijaisesti etäkokouksia. Mikäli live-kokouksia järjestetään, niissä tulee käyttää maskeja koko kokouksen ajan.

Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnalla on voimassa maskipakko. Maskeja tai visiiriä tulee käyttää myös varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Myös kaikissa muissa palveluissa, joissa kaupungin henkilöstöä on lähitöissä ja lähitapaamisia järjestetään, on käytettävä maskeja. Kaupunki suosittelee samaa käytäntöä myös muille työnantajille. Linjaus on voimassa toistaiseksi.

Kaupungin työntekijät palasivat etätyöstä lähitöihin tai monipaikkaiseen työhön lokakuussa. Laajaa etätyösuositusta ei anneta, mutta kaupunki suosittelee, että etätöiden laajuutta tarkastellaan siten, että tehtävät voidaan järjestellä koronaturvallisesti.

Kaupunki suosittelee omille työyhteisöilleen, että pikkujoulujen ja vastaavien työhyvinvointia edistävien tapahtumien pitäminen järjestetään koronaturvallisesti ja porrastetusti siten, että esimerkiksi ruokailuissa voidaan pitää turvavälit.