Ylilääkäri tehohoidon kuormituksesta: Tilanne on vakava, mutta olemme kaukana romahduspisteestä

Koronapotilaat vievät yhä enemmän tilaa sairaaloiden tehohoitopaikoista. Tehohoidossa on nyt 53 koronapotilasta.

Koronapotilaiden määrä tehohoidossa kasvaa vauhdilla. Kuvituskuvassa sairaanhoitaja Eerika Puolitaival pukee suojavarusteita päälleen. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Koronan vaatima tehohoidon tarve lisääntyy nopeasti.

Yliopistosairaaloille tehdyn kyselyn mukaan koronan takia tehohoitoa saa parhaillaan 53 potilasta. Luku on kaksi enemmän kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aamupäivällä kertoma tehohoidon tarve. 53 on tehohoidon koordinoivan toimisto kyselystä, mikä kertoo paremmin päivän tilanteen.

Kyselyn mukaan viidestä tehohoitoa antavasta yliopistollisesta sairaalasta kahdessa joudutaan tekemään nyt erityisjärjestelyjä, jotta hoitoa saadaan järjestettyä koronapotilaille. Näistä kahdesta HUS-alueella tehohoidon paikoista vajaa kolmannes on käytössä koronapotilailla, Oulun keskussairaalassa viidennes.

Turussa TYKSissä ollaan kipuiltu viime viikot koronapotilaiden vaatiman hoidon takia. Tampereella TAYSin potilasmäärät ovat nousussa. Potilasmäärien edelleen noustessa jouduttaneen hankaliin erityisjärjestelyihin, kuten ei-kiireellisen leikkaustoiminnan siirtämiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja terveysviranomaiset ovat arvioineet, että jos viidennes kaikista tehohoidon paikoista Suomessa on koronapotilailla, tehohoito vaatii erityisjärjestelyjä. Viidennes vastaa noin 50-60 hoitopaikkaa.

– Olemme menossa huonompaan suuntaan ja muuta sairaalatoimintaa joudutaan enemmän sopeuttamaan. Kyllä tilanne on vakava, kertoo tehohoidon ylilääkäri Stepani Bendel Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Lähihoitaja Mariie Nordlund katsoo ikkunan takaa muistisairasta potilasta. Kuvia päijät-hämeen keskussairaalan koronaosastolta. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Bendel on mukana järjestämässä myös valtakunnallista tehohoidon tarvetta ja sen riittävyyttä koronaepidemian aikana.

Tällä hetkellä koko Suomessa on tehohoidossa yhteensä 172 potilasta.

Koronan takia sairaalahoidon tarve lisääntyy vauhdilla, mikä Bendelin mukaan tarkoittaa väistämättä myös tehohoidon tarpeen kasvua. Koronan aikana tehohoitopaikkoja oli enimmillään käytössä noin puolitoista vuotta sitten, jolloin tehohoidossa oli 83 potilasta.

Bendel ei halua eikä pysty ennakoimaan tarkemmin, miten tehohoidon tarve kehittyy lähiaikoina. Keväällä 2020 tehohoito pystyttiin järjestämään. Myös rokotettuja on paljon enemmän kuin rokottamattomia verrattuna tehohoitohuipun aikaan.

– Emme olleet lähellä romahduspistettä. Kyllä potilaat voivat edelleen luottaa siihen, että kaikki saavat tehohoitoa tarpeen vaatiessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 30.11. kello 23:een saakka.

Lue lisää: