Omikron sekoitti Arto Haapalan työmatkan Etelä-Afrikassa – odottaa nyt karanteenissa kotiinpääsyä vantaalaisessa hotellissa

Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella asuva Arto Haapala palasi sunnuntaina työmatkalta Etelä-Afrikasta. Hän on yksi niistä matkustajista, jotka joutuvat käymään läpi pakollisen terveystarkastuksen Helsinki-Vantaan kentällä.

Helsinki-Vantaalla eteläisestä Afrikasta saapuneet matkustajat ohjataan pakolliseen terveystarkastukseen
Helsinki-Vantaalla eteläisestä Afrikasta saapuneet matkustajat ohjataan pakolliseen terveystarkastukseen

Metalli- ja asennustöitä alihankkijana tekevän Arto Haapalan työmatka Etelä-Afrikan Richards Bayssa sai odottamattoman käänteen, kun uusi virusmuunnos laittoi kotiinpaluun suunnitelmat uusiksi.

Tieto uudesta omikronvirusvariantista tavoitti Haapalan seurueen perjantaina illalla. Lento Suomeen oli varattuna seuraavalle päivälle.

– Meille kerrottiin, että tällainen on tulossa. Suomeen kyllä pääsemme, mutta siellä odottaa kolmen vuorokauden hotellikaranteeni, Haapala kertoo.

Tunnin päästä Haapalan seurue saikin uutta tietoa, ja karanteenin kesto oli kasvanut viiteen päivään.

Osalla Haapalan matkaseurueesta lentosuunnitelmat menivät uusiksi ja lentoja reititettiin uudelleen, koska monet lentoyhtiöt peruivat Etelä-Afrikasta saapuvia lentojaan.

Haapala pääsi kuitenkin lentämään Suomeen suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Paluu kotiin Kuortaneelle ei kuitenkaan ollut vielä mahdollista. Ensin on suoritettava THL:n asettama viiden päivän karanteeni hotellissa.

– THL:lta on lupa lähteä ulkoilemaan erityistä tarkkavaisuutta noudattaen. Itse ajattelin pysyä sisällä, kun ei ole näitä säitä kestäviä ulkovarusteita mukana, karanteenista tavoitettu Haapala kertoo.

Kuortanelainen Arto Haapala palasi sunnuntaina työmatkaltaan Etelä-Afrikasta. Paluuta Helsinki-Vantaalle seurasi pakollinen koronatesti ja karanteeni. Kuva: Arto Haapalan kotialbumi

Pakollinen terveystarkastus lentokentällä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotti lauantaina, että tietyistä Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Ennen hotellikaranteeniin määräystä myös Haapalan seurue kävi terveystarkastuksessa, jossa tehtiin testi koronaviruksen varalta.

Haapalan seurueelle oli tilattu kentälle yksityinen taksikuljetus, jonka oli määrä kuljettaa matkaseurue karanteenihotellille.

Pakolliset terveystarkastukset veivät kuitenkin aikaa odotettua enemmän, ja tilattu taksi oli jo ehtinyt lähtemään ennen seurueen saapumista.

– Monella oli jäänyt toppatakki kotiin Afrikkaan lähtiessä, joten oli hieman viileää odotella uutta kyytiä ulkona pakkasessa, Haapala kertoo.

Vaikka viikon suunnitelmat menivät uusiksi, on Haapala päättänyt ottaa eristyksen vastaan positiivisella asenteella.

– Täällä ollaan ja otetaan siitä ilo irti. Oli mahtava saada haukata kotimaista ruisleipää aamupalalla. Huonepalvelu hoitaa ruuat oven taakse ja ruokaa saa niin paljon kuin haluaa.

Haapalan maanantaina antama näyte osoittautui negatiiviseksi, ja seuraava testaus on perjantaina. Jos näyte on silloin negativiinen, pääsee Haapala jatkamaan karanteenia omaehtoisesti kotiinsa Kuortaneelle.

Kuuntele alta Haapalan haastattelu kokonaisuudessaan.

Etelä-Afrikasta palannut yrittäjä: "Lentokentällä jännitettiin perutaanko lento"

Lue seuraavaksi:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 30.11. kello 23:een saakka.