Tiukentunut koronatestaus satamissa ja lentoasemilla aiheuttaa vaikeuksia Pohjanmaalla: "Työntekijöitä on lisättävä todella paljon, jos jokainen matkustaja pitää tarkastaa"

Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ei ole vielä päätetty henkilöstön lisäämisestä.

Tällä hetkellä noin 2–4 hengen koronatestaustiimi testaa matkustajia päivittäin satamassa. Kuvituskuva. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Uuden omikron-koronavirusmuunnoksen takia tiukentunut koronatestaus satamissa ja lentokentillä aiheuttaa vaikeuksia Pohjanmaalla.

Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että lisätyövoimaa on saatava, jotta aluehallintoviraston vaatimat tarkastukset kyettäisiin tekemään.

– Tämä aiheuttaa meille todella paljon haasteita, henkilökuntaa ei ole riittävästi. Vaasan satamaan ja lentoasemalle työntekijöitä pitää lisätä todella paljon, että jokainen matkustaja voidaan tarkistaa, kertoo Vaasan keskussairaalan ylihoitaja Saija Seppelin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto vaatii, että kaikki tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen ja koronatestiin rajanylityspaikoilla.

Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että kaikki matkustajat olisi pysäytettävä ja matkustusasiakirjat tarkastettava. Vain näin saadaan tietoon, onko matkustaja vieraillut 14 vuorokauden sisällä kyseisissä riskimaissa.

Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ei ole vielä päätetty henkilöstön lisäämisestä.

Avin määräys on voimassa vuoden loppuun.

Tällä hetkellä Pohjanmaalla noin 2–4 hengen koronatestaustiimi testaa matkustajia päivittäin satamassa.

Aluehallintovirasto tiukensi viikonloppuna pikaisesti rajanylityspaikkojen testauksia. Syynä on uusi koronaviruksen omikron-muunnos, joka löydettiin alun perin Afrikan eteläosasta.

Suomessa havaittiin ensimmäiset epäillyt tapaukset maanantaina. Myös muut Suomen aluehallintovirastot ovat tehneet päätöksen tarkastuksista rajanylityspaikoilla.

Vaasan lentoasemalla koronatestaustiimin ei juurikaan ole tarvinnut käydä vähäisen lentoliikenteen vuoksi. Satamassa testaajat ovat aina kun laiva satamaan saapuu eli päivittäin.

Tiimi testaa matkustajia, joilla ei ole koronatodistusta.

Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tekee koronatestausta rajanylityspaikoilla Rajavartiolaitoksen kanssa. Silti rajatestaukseen tarvitaan apuvoimia välillä myös päivystyksen työntekijöistä.

Avin määräys koskee Botswanasta, Eswatinista, Etelä-Afrikasta, Lesothosta, Mosambikista, Namibiasta tai Zimbabwesta saapuvia matkustajia.