Evon retkeilyalueella voi grillata makkaroita puita säästävässä kaskinuotiossa – näin helppoa sen käyttäminen on

Hämeenlinnan Lammin Evon retkeilyalueella kokeillaan uudenlaista tulentekopaikkaa, kaskinuotiota. Se on ekologinen nuotiopaikka, joka ylläpitää hiillosta ja liekkiä samaan aikaan.

Mies laittaa klapia nuotioon, jonka liekit palavat matallisen kehikon sisällä. Kehikossa lukee Kaskinuotio.
Kaskinuotion keksijä Pekka Koivukunnas pääsi itsekin kokeilemaan uutta tulipaikkaa Evon Valkea-Mustajärvellä. Kuvaus: Miki Wallenius / Yle, editointi Emilia Korpela / Yle

Evon retkeilyalueen Valkea-Mustajärvellä on aivan uudenlainen nuotiopaikka. Uusitulta laavulta löytyy ekologinen kaskinuotio. Sen kehittänyt järvenpääläinen keksijä Pekka Koivukunnas kertoo saaneensa idean polttaessaan kartiohiilettimillä biohiiltä.

Eli oikeastaan keksintö syntyi hiukan vahingossa.

– Vaimo kysyi, miksi en laita hiilettimeen ritilää, jotta sillä voisi tehdä ruokaa. Olen erittäin tyytyväinen. Tämä toimii paremmin kuin osasin odottaa, Koivukunnas naurahtaa.

Kaskinuotio kiinnostaa ekologisuutensa ansiosta Evon retkeilyaluetta ylläpitävää Metsähallituksen luontopalveluita. Kaskinuotiossa voi polttaa myös risuja sekä oksia, ja se kuluttaa polttopuuta selvästi vähemmän kuin tavallinen nuotio.

Palaminen on puhdasta, eli pienhiukkaspäästöt ovat pienempiä. Nuotio myös polttaa savukaasut lähes täysin. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Koekäytössä olevan kaskinuotion avulla (siirryt toiseen palveluun)nähdään myös, miten retkeilijät suhtautuvat uutuuteen. Samalla selviää osaavatko he käyttää hiiletintä oikein.

Käyttäjiltä kerätään palautteita, joiden perusteella pohditaan, kannattaako kaskinuotio ottaa laajemminkin käyttöön Metsähallituksen kohteilla.

Klapit hujan hajan kuin harakanpesässä

Tulentekopaikka on teräksestä valmistettu metallikuutio, jonka tulipesä on kartion mallinen malja. Se pohjassa ei ole ilmanottoaukkoa.

– Tässä poltetaan puuta eri tavoin kuin tavallisessa nuotiossa. Pienet klapit laitetaan hujan hajan, vähän kuin harakanpesään. Kartio levittää tulen koko tulipesän ympäri, esittelee Pekka Koivukunnas.

Kuivat pienet puut palavat puhtaasti ja savuttomasti. Kuumat liekit polttavat ylhäältä tulevan hapen pois, ennen kuin se pääsee hillokseen asti. Näin tuhkaa syntyy selvästi tavallista nuotiota vähemmän.

– Nuotiossa tapahtuu pyroplyysiprosessi. Yritän siis kehittää vähänpäästöisempää avotulta, jota voisi jopa käyttää taajama-alueella, keksijä pohtii ja lisää nuotioon pari pientä puukalikkaa.

Lammin Evo on yksi Suomen viidestä virallisesta retkeilyalueesta. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kantta nostamalla nuotio syttyy uudestaan

Kaskinuotion voi milloin vain sammuttaa laittamalla ison teräskannen sen päälle. Nuotio tukahtuu saman tien ja retkeilijä voi jatkaa matkaansa.

– Jos seuraava retkeilijä tulee laavulle vuorokauden sisällä, hän saa tulen syttymään uudelleen avaamalla kaskinuotion kannen ja odottamalla hetken. Nuotio syttyy itsestään. Olen testannut sen monta kertaa, kertoo Koivukunnas.

Evolla retkeilijä voi ruokaa tehdessä tuottaa samalla maanparannusainetta, eli biohiiltä. Biohiili on hiilinielu, joka parantaa ravinteiden ja kosteuden sitoutumista maahan. Se siis edistää kasvien kasvamista.

Valkea-Mustan rannalla sijaitsevalla laavulla viilenneen hiilen voi kipata vaikka vieressä olevaan huussiin. Hiili on hyvin huokoista ja mikrobit viihtyvät biohiilessä. Biohiili kiihdyttää mikrobitoimintaa huussissa, myös kompostin tekeytyminen nopeutuu sen avulla.

Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan klo 23:een asti.