Anne-Maija Aalto sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian – voittajateos sijoittuu Japaniin, missä kirjailija ei ole koskaan käynyt

Mistä valo pääsee sisään on nuorille suunnattu romaani, ja siinä käsitellään muun muassa ilmastonmuutosta, rasismia ja valeuutisia.

Anne-Maija Aalto kiitti puheessaan perhettään ja puolisoaan. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti turkulainen kirjailija Anne-Maija Aalto teoksellaan Mistä valo pääsee sisään (Otava). Nuorille suunnattu dystopiaromaani teki vaikutuksen futuristi Perttu Pölöseen, joka sai valita voittajan kuuden ehdokkaan joukosta.

Perttu Pölönen perustelee valintaansa näin: "Teos ammentaa siitä, mikä meille kaikille on yhteistä. Muistot. Vapaus. Uudet alut. Nuoruus. Kerronta on sujuvaa, sen maailma on kaukainen, mutta ajankohtainen. Ihmisyyden suuret kysymykset ovat läsnä. "

Palkinto sinetöi uravalinnan

Kirjailija Anne-Maija Aalto (s. 1988) oli kävelyllä metsässä, kun sai tiedon voitostaan. Arvostetun palkinnon saaminen merkitsee paljon, sillä Aalto on lapsesta lähtien haaveillut kirjailijan ammatista.

– Tuntuu, että nyt tämä kirjailijan ammatti on totta ja ikään kuin virallista, nauraa Aalto.

Mistä valo pääsee sisään on Aallon kolmas nuortenromaani, ja se on itsenäinen jatko-osa vuonna 2020 ilmestyneelle Korento-romaanille.

Voittajateos syntyi nopeasti, mutta helppoa kirjoittaminen ei ollut. Aalto oli välillä jopa epätoivoinen työstäessään romaania. Tarina ei lähtenyt syntymään niin kuin Aalto oli suunnitellut, vaan vaati paljon työtä ja kokeiluja ennen kuin oikea ääni ja tyyli löytyivät.

– Se nostaa palkinnon arvoa, kun sen sai tähänastisen urani hankalimmasta romaanista.

Anne-Maija Aalto pitää sylissään kirjaansa.

Yllä ote Anne-Maija Aallon kiitospuheesta Finlandia-palkintojuhlassa.

Ajankohtaisia aiheita

Mistä valo pääsee sisään on kauas tulevaisuuteen sijoittuva dystopia. Kirjassa käsitellään monia ajankohtaisia aiheita.

Päähenkilö Aleksei on propagandan uhri ja kuvittelee olevansa muita ylempiarvoisempi – kunnes rakastuu kapinalliseen Marijaan. Kirjassa kuvataan taitavasti Aleksein ajatusmaailman muutosta ja silmien avautumista.

Kun Aalto kirjoitti romaania, Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjointi oli kiivaimmillaan.

– Sitä seuratessa korostui, kuinka monilla ihmisillä on tänä päivänä hyvin voimakkaita ja ehdottomia näkemyksiä. Jos kukaan ei kyseenalaista niitä, tietynlaiseen todellisuuteen on äärimmäisen helppo solahtaa.

Aalto haluaa tuoda tarinoihinsa aiheita, jotka askarruttavat nuoria. Finlandia-palkitussa romaanissa käsitellään valeuutisten ja propagandan lisäksi rasismia ja ilmastonmuutosta.

Haaveissa matka Japaniin

Kirjan maailmassa meret ovat jo peittäneet suurkaupunkeja ja puhdas vesi on arvokkaampaa kuin ruoka. Maapallon tulevaisuus vaikuttaa synkältä ja lohduttomalta.

– Dystopia tarjoaa keinon käsitellä ongelmia kärjistetyllä tavalla. Kirjan lukeminen on kuin näkisi pahaa unta, ja kun siitä herää, lukija voi huomata, että asiathan ovat vielä melko hyvin ja niille voi vielä tehdä jotain.

Mistä valo pääsee sisään sijoittuu Japaniin. Kuva: Otava

Vaikka Aallon romaanin maailmankuva on karu, tuo kaunis ja kuulas kieli vastapainoa synkkyydelle. Uppoavaan Tokioon sijoittuva tarina henkii myös japanilaista estetiikkaa. Teksti on harmonista ja hillittyä.

Aalto tunnustautuukin Japani-faniksi. Erityisesti häntä kiehtovat Japanin vastakkaiset puolet. Suurkaupungit ja kaunis luonto, hillitty estetiikka ja alakulttuurien räikeys.

Vaikka Aallon edellinenkin romaani sijoittui Japaniin, hän ei ole koskaan käynyt siellä. Uskottava kuvailu ja asiantuntemus ovat syntyneet Google Mapsin ja kirjojen avulla.

30 000 euron arvoisesta palkintorahasta Aalto aikoo säästää siivuun Japanin matkaa varten.

– Se oli ensimmäinen ajatus, kun sain kuulla voitosta. Kunnes muistin, että matkustaminen ei ainakaan ihan heti onnistu. Täytyy odotella parempia aikoja.

Lue lisää: