Neuvottelut Iranin ydinsopimuksesta käynnistyivät uudelleen – tuloksia saatetaan kuitenkin odottaa vielä pitkään, sillä Iran on valinnut tiukan linjan

Viimeksi kesäkuussa käydyissä neuvotteluissa diplomaatit olivat toiveikkaita Iranin suhteen, mutta tilanne on muuttunut kesän jälkeen.

Iranin presidentti, Ebrahim Raisi puhuu parlamentin kokouksessa 16. marraskuuta. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin ydinsopimusta koskevat neuvottelut käynnistyivät maanantaina uudelleen Itävallan pääkaupungissa Wienissä.

Neuvottelujen keskeytyessä viimeksi kesäkuussa diplomaatit kertoivat, että sopimuksen syntyminen on lähellä.

Iranin konservatiivisen presidentin Ebrahim Raisin astuttua virkaansa näkymä sopimuksen syntymiselle on kuitenkin muuttunut.

Maanantaina juuri ennen neuvottelujen alkua Iran ilmoitti, että se liittyy sopimukseen vain siinä tapauksessa, että kaikista sitä vastaan kohdistetuista pakotteista luovutaan.

Iran vaati muiden muassa Yhdysvaltoja vapauttamaan noin 10 miljardin dollarin varat eräänlaisena hyvän tahdon eleenä.

Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahian totesi lausunnossa, että Iran haluaa myös takuut siitä, että Yhdysvallat ei toista aiemmin tehtyjä virheitä.

Tällä Amirabdollahian viittasi Yhdysvaltojen päätökseen irtautua sopimuksesta Donald Trumpin johdolla. Irtautumisen jälkeen vuonna 2018 USA asetti Iranille uusia pakotteita.

Asiantuntijat ovat epäileväisiä sen suhteen, että vuoden 2015 ydinsopimusta saataisiin nytkään palautettua voimaan nopeasti. Myöskään Iran itse ei usko, että neuvotteluista tulee helpot.

Sunnuntaina myöhään illalla Iranin ydinneuvottelija Ali Bagheri kertoi Iranin valtiontelevisiolle, että maa aikoo ottaa tiukan linjan ydinneuvotteluissa.

Iran on sivuuttanut länsimaiden vetoomukset

Venäjän korkein edustaja Mihail Uljanov kertoi maanantaina käyneensä epävirallisia keskusteluja Iranin ja Kiinan viranomaisten kanssa sunnuntaina. Hänen mukaansa kokouksen tarkoituksena oli luoda parempi käsitys Iranin neuvotteluasemasta.

Israelin pääministeri Naftali Bennett varoitti videopuheessaan, että Iran haluaa ennen kaikkea, että pakotteista luovutaan. On kuitenkin mahdollista, että maa ei tarjoa mitään vastineeksi.

Iranin sekä Yhdysvaltojen, Britannian, Kiinan, Saksan, Venäjän ja Ranskan välisellä ydinsopimuksella Iran on suostunut rajoittamaan uraanin rikastamista pakotteiden purkamista vastaan. Tänä vuonna Iran on kuitenkin toistuvasti uhannut edistää ydinohjelmaansa sopimuksista huolimatta.

Tänään alkaneisiin neuvotteluihin osallistuvat Britannia, Kiina, Saksa, Ranska ja Venäjä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut, että hän haluaisi palauttaa Yhdysvallat osaksi sopimusta.

Yhdysvaltain hallituksen Iranin erityislähettilään Robert Malleyn johtama Yhdysvaltain delegaatio osallistuu neuvotteluihin välillisesti.

Lue myös: