Onko tässä ekologinen ratkaisu tonttipulaan? Sairaalarakennus laajenee ilmaan, pylväiden varaan vanhan rakennuksen päälle Kemissä

Kemissä Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteydessä on meneillään haastava rakennusurakka. Uudisrakennuksen alle jäävä 1970-luvun rakennus vältti purkutuomion täpärästi, kun laajennusosa rakentuu sen yläpuolelle.

Ilmakuva Kemiin Länsi-Pohjan keskussairaalan viereen rakenteilla olevasta psykiatrisesta sairaalasta.
Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen rakennetaan parhaillaan uutta psykiatriataloa, joka jää ilmaan pilareiden varaan vanhan rakennuksen ylle. Harvinainen tekniikka säästää tonttimaata, rahaa sekä ympäristöä, kun purkujätettä ei synny.

Psykiatriatalon työmaa on hätkähdyttävä näky Kemissä. Kaksikerroksinen uudisrakennus, sairaalarakennuksen laajennusosa, nousee ilmaan toisen rakennuksen päälle Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen.

Erikoiseen ratkaisuun päädyttiin tontin ahtauden vuoksi pitkällisen pohdinnan jälkeen.

– Moni mietti, onko tämä järkevää vai ei, mutta kyllä se sitten toteutuskelpoinen idea oli, tekninen johtaja Juhani Isoherranen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä kertoo.

Valmistuva uudisrakennus on Tampereen yliopiston tutkimuspäällikön Jukka Lahdensivun mukaan harvinainen tapaus Suomessa. Rakennuksia on noussut tien päälle tai suoraan kiinni toiseen rakennukseen, mutta hän ei muista, että uutta rakennusta olisi rakennettu Suomessa vanhan päällä kokonaan siitä irti.

Uuteen rakennukseen tulevat sijoittumaan maailmallakin hoitometodeistaan tunnetun, Torniossa sijaitsevan Keroputaan sairaalan toiminnot sekä lisäksi muita toimintoja.

Uudisrakennuksen alle jäävässä siipirakennuksessa toimii patologian, teknisen osaston, varavoiman, kaasukeskuksen ja keskusvaraston lisäksi myös koko Länsi-Pohjan keskussairaalan lämmitysjärjestelmä.

Uuden sairaalan alle jää matalahko vanha rakennus. Pilaritekniikalla ei voi rakentaa erityisen korkeiden rakennusten päälle tai pilareista tulisi liian pitkiä. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Ulkomailla tuttu rakennustapa voi yleistyä Suomessa

Jukka Lahdensivu muistelee nähneensä vastaavalla tekniikalla toteutettuja rakennuksia vain ulkomailla. Rakennustekniikkaa käytetään, jotta uusi rakennus voidaan rakentaa uusien normien mukaisesti ja vanha, usein historiallinen rakennus, voidaan säilyttää ennallaan.

– Tällöin rakennukset on haluttu pitää erillään, että vanhan rakennuksen kuormat eivät lisäänny, Lahdensivu kertoo.

Suoraan vanhan rakennuksen päälle rakennettaessa rakentamismahdollisuudet ovat myös rajoitetumpia kantavuusongelmien vuoksi.

Kemissä vaihtoehtoina oli rakentaa rakennus suoraan sairaalan sisäänkäynnin ja julkisivun eteen tai vaihtoehtoisesti henkilökunnan parkkipaikan päälle.

Ilmaan rakentaminen oli lopulta järkevintä myös kustannusten näkökulmasta.

– Jos se olisi ollut täällä jossain irrallaan, meidän olisi pitänyt rakentaa huoltotunneli. Se olisi ollut kohtuullisen kallis ja tässä tapauksessa sitä ei tarvitse tehdä, koska nämä tekniset tilat ovat siellä alapuolella, Isoherranen sanoo.

Lahdensivu arvioi, että tekniikka voi yleistyä muuallakin Suomessa tulevaisuudessa kaupunkikeskustojen tonttimaan kallistumisen ja ekologisten syiden vuoksi.

– Olemme selvittäneet ja pilotoineet yliopistolla rakennusosien uudelleenkäyttöä, mutta tämä on vielä parempaa.

Purkujätettäkään ei synny, kun mitään ei pureta.

– Kun vanhan rakennuksen käyttöikää pidennetään ja mahdollisesti energiatehokkuutta parannetaan, niin sehän on selkeä ympäristöteko, jos näin voisi sanoa, Lahdensivu sanoo.

Rakentajalle haasteellinen urakka

Psykiatriatalon rakennusurakka on ollut haastava urakoitsijalle. Vanhan sairaalan siipiosan rakenteita piti avata niin, että paalutuskoneella päästiin perustusten paikalle. Teräspilarit asennettiin vanhan rakennuksen katon läpi.

– Avasimme anturoiden paikat, kaivoimme kuopat ja paalutimme. Sen jälkeen se oli ihan normaalia raudoitusta ja betonityötä, TSV-Rakennus Oy:n työpäällikkö Aarre Lehto kertoo.

Lehto vakuuttaa, että rakennus seisoo vankasti paikallaan, sillä paalut tunkeutuvat maan alle 6–10 metriä.

Oman haasteensa tuo rakennusten väliin jäävä tila. Jos kantava rakenne jatkuu vielä rakennusten välissä kylmässä, pitää huomioida rakennusfysikaaliset asiat. Avonainen tila rakennusten välissä helpottaa kuitenkin esimerkiksi vanhan vesikaton huoltamista.

Rakennustöiden ajaksi tarvittiin väistötiloja, jonne siirtyivät siipirakennuksessa työskentelevät työntekijät sekä keskusvarasto. Patologian osaston vainajia säilytettiin kahdessa erillisessä kontissa, joista toinen oli varattu koronavainajille.

Merenrannalla vallitsevat sääolot toivat lisähaasteensa urakkaan, kun vettä tuli välillä vaakatasossa. Rakennusurakka on haasteistaan huolimatta ollut urakoitsijalle ikimuistoinen kokemus.

– Kyllä uskon, että tämä säilyy koko loppuelämän mielessä, kun näin iltapuolella kun ollaan, Lehto veistelee.

Uuden rakennuksen teräspilarit läpäisevät vanhan rakennuksen sisätilat. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Psykiatriatalo ei ole tavallinen toimistorakennus

Psykiatriatalon on määrä valmistua ensi kesänä ja olla käytössä vuoden päästä. Silloin sisätiloiltaan vanhanaikainen Keroputaan sairaala jää pois käytöstä.

Uudisrakennuksen kustannukset ovat noin 13 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on huomioitu psykiatrian erityisvaatimukset. Huoneissa ei ole esimerkiksi irti lähteviä listoja tai muuta vaarallista, kuten ripustautumisen mahdollistavia elementtejä.

Ikkunoissa on turvalasit, äänieristysvaatimukset ovat tiukat ja potilashuoneiden seinärakenteet ovat vahvistettuja. Ulkoasultaan tuleva psykiatriatalo on muita sairaalan osia värikkäämpi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 6.12. kello 23 saakka.