Riskimaista saapuvia jäljitetään lentokentällä ja ohjataan pakolliseen testiin – Vantaan apulaiskaupunginjohtaja: Olemme kentällä vastassa

Helsinki-Vantaan lentokentälle on perustettu terveystarkastuspisteitä koronaviruksen omikronmuunnoksen riskimaista saapuville. Viranomaiset keräävät lentoyhtiöiltä tietoja, jotta eteläisestä Afrikasta saapuvat voidaan paikantaa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä kannustetaan hyvään käsihygieniaan. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Maailmanlaajuista huolta aiheuttavan koronaviruksen omikronmuunnoksen pelätään lähtevän leviämään myös Suomessa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin toimenpiteet variantin leviämisen hillitsemiseksi viime perjantaina. Kaikki eteläisen Afrikan maista tulevat matkustajat ohjataan pakolliseen terveystarkastukseen ja koronatestiin lentokentällä.

Matkustajien henkilötiedot rekisteröidään, ja heidät ohjataan karanteeniin. Kuuden päivän päästä on tehtävä toinen koronatesti.

– Terveystoimenpiteet ovat pakollisia matkustajalle, joka tulee eteläisen Afrikan maasta Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräyksen perusteella, sanoo Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyshuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Aluehallintoviraston nykyinen määräys on voimassa 16. joulukuuta saakka. Ainakin siihen asti Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala toteuttaa pakollisia testauksia yhdessä HUS Labin kanssa.

Jäljitystä lentoyhtiöiden kanssa

THL kertoi maanantaina, että Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään omikronvirusmuunnoksiksi. Sen mukaan molemmissa tapauksissa tartunnan saaneella on kontakti ulkomaille.

Eteläisestä Afrikasta matkustetaan Suomeen lähes aina vaihtolennolla EU-maan kautta. Vantaan kaupunki yhdessä THL:n kanssa kerää lentoyhtiöiltä tietoja, jotta eteläisestä Afrikasta saapuvat voidaan paikantaa.

– Tiedämme, mistä Euroopan kaupungeista pääsee vaihtolennolla Suomeen eteläisestä Afrikasta. Tällaisten lentojen suhteen olemme matkustajia kentällä vastassa, ja kysymme asiasta matkustajilta aktiivisesti, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo.

Jos matkustaja, jonka tiedetään saapuvan eteläisestä Afrikasta, ei suostu koronavirustestiin, paikalle kutsutaan poliisi asian ratkaisemiseksi.

Aronkydön mukaan tämänhetkinen tilanne on verrattavissa brittivariantin leviämiseen noin vuosi sitten, joten toimenpiteet ovat hyvin samanlaisia.

– Suojelemme näin terveydenhuollon kantokykyä. Variantti lähtee kyllä leviämään, mutta hidastamme sen leviämistä, jotta saamme pidettyä terveydenhuoltomme kapasiteetin riittävänä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä on ollut ympärivuorokautista neuvontaa ja koronatestaustoiminta jo usean kuukauden ajan, mutta nyt resursseja joudutaan hieman lisäämään.

– Haasteeksi tulee lentokentän laajennuksen avautuminen 1. joulukuuta, jolloin osa Finavian henkilöstöstä siirtyy muihin tehtäviin, ja joudumme lisäämään alihankkijoidemme käyttöä, Aronkytö sanoo.

Osaa matkustajista jännittää, osaa ei

Tom Kirjonen luottaa, että rokotukset riittävät. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Tom Kirjonen oli maanantaina matkalla Ruotsin Uppsalaan naisten salibandyn MM-kisoihin. Hän ei ollut peloissaan matkustamisesta tai uudesta variantista.

– Luotan kahden rokotuksen taktiikkaan, Kirjonen sanoi lentokentällä.

Texasilaista Margherita Avitvaa ei jännitä uusi variantti. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Samoilla linjoilla oli myös Yhdysvaltoihin palaava Margherita Avitva. Hän uskoo rokotteiden riittävän.

– Olen varmasti turvassa, Avitvan totesi.

Simmonsin perhe, äiti Jen ja lapset Oliver, 4, ja Audrey, 7, vierailivat Rovaniemellä Joulupukin maassa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kotiin Saksan Stuttgartiin matkustanut Simmonsin perhe sai kuulla uuden variantin leviämisestä vasta matkan varaamisen jälkeen. Lennon siirtäminen olisi onnistunut, mutta majoitusten ei.

– Poikamme on liian nuori rokotettavaksi. Tyttärellämme on yksi rokote. Päätimme tulla ja toivomme parasta. Käymme testeissä Saksaan päästyämme, kertoi äiti Jen Simmons.

Lue seuraavaksi: