Hyppää sisältöön

Tohlopin luistelurataa päästään merkaamaan poikkeuksellisen aikaisin – innokkaimmat harrastajat kiersivät järveä jo maanantaina

Lumettomien järvien jäät vahvistuvat parhaimmillaan useita senttejä päivässä. Kokenut luistelija muistuttaa, että alkukaudesta on aina syytä olla varovainen.

Tohlopin jää on paksuuntunut yhdessä yössä ja päivässä kolme senttiä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Luonnonjäille päästään tänä talvena luistelemaan poikkeuksellisen aikaisin Pirkanmaalla. Pienten järvien jääpeite alkaa jo nyt kantaa, ja lähipäiviksi on luvassa lisää kipakoita pakkasia.

Lumeton jää vahvistuu parhaimmillaan useita senttejä päivässä. Esimerkiksi Tampereella Tohloppijärven luisteluradan eilisissä mittauksissa läpikuultava teräsjää oli noin kuusi senttiä vahvaa.

Yön ja tämän päivän aikana jää on entisestään paksuuntunut, kello 15 aikaan teräsjäätä oli jo yhdeksän senttiä.

Tuukka Tuominen on aloittelemassa Tohlopin luisteluradan merkkaamista. Tällä kertaa lunta ei tarvitse aurailla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Rataa ylläpitävä Tuukka Tuominen ei muista yhtä aikaista jäätalvea.

– Seitsemän vuotta on rataa pidetty ja nyt on ensimmäinen kerta, kun päästään marraskuussa jäälle. Vuonna 2018 oltiin itsenäisyyspäivän paikkeilla ja siitä alkoi hieno kausi silloin. Vaikka olen lapsuuteni asunut tässä Tohloppijärven rannalla, niin ei minusta silloinkaan marraskuussa päästy, Tuominen sanoo.

Veli-Matiksi esittäytynyt kokenut retki- ja matkaluisteluharrastaja on varustautunut perusteellisesti. Laskettelukypärän ja -lasien lisäksi tärkeitä varusteita ovat kaulassa roikkuvat naskalit ja retkiluistelusauvat. Myös hätäpilli kuuluu varusteisiin. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Luisteluradan merkkaaminen alkaa todennäköisesti vielä maanantaina illalla. Tohlopin jäällä oli kuitenkin jo päivällä väkeä. Liikkeellä oli muun muassa kokenut luistelija Veli-Matti. Hän muistutti, että varovainen pitää alkukaudesta olla.

– Malttia. Näin alkukaudesta mennään näitä rantoja pitkin. Jos joutuu pulaan, on vain 50 senttiä vettä. On minulla hätäpillikin kaulassa, eli jos tulee hätä, niin puhaltaa pilliin, kertoo muutenkin hyvin varustautunut luistelija.

Luonnonjäillä varovaisuus on tarpeen koko talven ajan, sillä paikalliset vaihtelut ovat suuria. Esimerkiksi isojen järvien selät jäätyvät hitaasti ja myös virtaukset voivat tehdä jään muodostumisesta epätasaista. Esimerkiksi retkiluistelun harrastajat eivät liiku ratojen ulkopuolella yksin.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.