Koronarokotuksista eniten pistetään nyt kolmansia annoksia – silti Soiten alueella riittää yhä rokottamattomia

Soiten alueen annetuista koronarokotuksista suurin osa on kolmansia rokotteita. Moni hakee samaan aikaan myös influenssapiikin. Täysin tai vajaasti rokotettuja on alueella vielä runsaasti.

Soiten alueella liki 2000 ihmistä sai viime viikolla koronarokotteen. Valtaosa rokotteista pistettiin Kokkolassa. Arkistokuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Soiten alueen koronarokotuksissa pääpaino on nyt kolmansissa rokotusannoksissa. Niiden osuus kaikista annetuista koronarokotuksista on kaksi kolmasosaa.

Vajaa neljännes annetuista piikeistä on toisia koronarokotuksia. Ensimmäisten osuus on noin kymmenen prosenttia.

Kolmannen koronapiikin saavat muun muassa yli 60-vuotiaat, riskiryhmäläiset ja sote-henkilöstö, kun kakkospiikistä on kulunut puoli vuotta.

Moni kolmanteen rokotukseen oikeutettu on samalla käynyt hakemassa myös influenssarokotuksen (siirryt toiseen palveluun). Ilmaiseen kausi-influenssarokotukseen ovat oikeutettuja ikäihmiset ja riskiryhmäläiset.

– Kun koronan kakkosrokotteesta on kulunut kuusi kuukautta, kolmanteen koronapiikkiin nyt oikeutetut voivat saada myös influenssarokotteen Soiten rokotuskeskuksissa. Se on toiminut hyvin, kertoo palvelualuejohtaja Jukka Aro.

Soiten alueella on järjestetty myös pelkkiä influenssapiikin rokotuspäiviä.

Vielä riittää rokotettavaa

Maanantaina päivittynyt Soiten rokotusmittari (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että alueella ykkösrokotteen on saanut 88,9% yli 12-vuotiaista, mikä tarkoittaa koko väestöstä 76 prosenttia. Kakkosrokotteen on saanut 83,4% yli 12-vuotiaista ja 71,3% koko väestöstä.

Palvelualuejohtaja Jukka Aro selventää, että vaikka alueella onkin saavutettu se aiemmin tavoiteltu 80 prosentin raja, rokotuskattavuudessa on vielä tekemistä.

– Tilastot näyttävät hyvältä, mutta silti joka neljäs vastaantulija eli noin 15 000 ihmistä Soiten alueella on vailla täyttä rokotussuojaa. Onhan se iso ihmismäärä.

Ikääntvyvien ja riskiryhmäläisten lisäksi koronapotilaitten hoidossa mukana oleva sote henkilöstö on nyt oikeutettu kolmanteen koronarokotteeseen. Tulossa on myös kaikkien alle 60-vuotiaiden kolmannet rokotteet. Tämän rokotettavien piirin laajennuksen aikataulu ei ole vielä selvillä. Todennäköisesti ensi vuonna aletaan rokottaa myös 5–11-vuotiaita.