Töysässä maatilalla selvittiin uhkaavasta tulipalosta onnekkaasti – töihin lähdössä ollut naapuri haistoi savun

Ison maatilarakennuksen seinustalle tuotu kuiviketurvekuorma oli syttynyt palamaan ja levinnyt rakennuksen ulkoverhoiluun.

Pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi tulipalon jälkisammutus, sillä omistajan alkusammutus toimi tehokkaasti. Kuvituskuva. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Alavuden Töysässä Lehtimäentiellä syttyi tiistaina aamuyöllä maatilalla uhkaava tulipalo. Tulipalosta selvittiin monen asian onnekkaalla sattumalla ja taidoilla vähin vaurioin. Henkilövahinkoja ei sattunut, eivätkä tilan eläimet kärsineet tulipalosta.

Noin 500-neliöisen maatilarakennuksen seinustalle oli tuotu maanantaina kuiviketurviketta, joka syttyi yöllä palamaan ja tuli levisi turvekasasta varastotilan ulkoverhoiluun. Tulipalon huomasi naapuri.

– Hän oli ollut lähdössä töihin ja haistanut savun. Samassa hän huomasi palon olevan naapurin nurkalla. Hän hälytti apua paikalle ja kävi herättämässä talon väen, selvittää päivystävä palomestari Turo Kalliomaa Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Turve syttyi todennäköisesti itsekseen

Omistajan tehokas alkusammutus toimi ja pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi sammutustöiden viimeistely. Tulipalosta ei ehtinyt levitä savua ison rakennuksen navettatiloihin.

Rakennuksen kylmävarastotilan seinustalle tuotu kuiviketurve on todennäköisesti syttynyt itsekseen.

– Sehän on turpeen syttymisessä yleistä. Ehkä se on kytenyt jo aumalla, ja siirron yhteydessä kasa on saanut ilmaa sisäänsä ja tämä on sytyttänyt palon, Turo Kalliomaa pohtii.