Hyppää sisältöön

Kouvola aikoo muuttaa talousarviotaan ensi vuodelle – budjettiin on lisätty 4 miljoonaa euroa, taustalla Kymsoten rahantarve

Kouvolan kaupunginhallitus käsitteli ensi vuoden talousarviota maanantai-iltana. Talousarvio jää muutosten jälkeen 500 000 euroa ylijäämäiseksi.

Kymsoten kasvanut rahantarve on tehnyt myös Kouvolan talousarvion tekemisestä monimutkaisempaa. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunki aikoo muuttaa talousarviotaan ensi vuodelle.

Kouvolan kaupunginhallitus käsitteli ensi vuoden talousarviota ja tulevien vuosien taloussuunnitelmaa maanantai-iltana.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtaja Marita Toikan muutos-esityksen mukaisesti, että budjettiin lisätään neljä miljoonaa euroa yhteistoiminnan palvelujen ostoihin.

Syynä on sote-kuntayhtymä Kymsoten yllättäen kasvanut rahantarve.

Talousarvio plussan puolella

Neljä miljoonaa euroa on tarkoitus saada kasaan eri asioista. Talousarviossa on listattu sitä varten useita kohteita. Esimerkiksi konsernipalvelujen palvelujen ostoista vähennetään miljoona euroa.

Henkilöstökuluista on vähennetty 500 000 euroa. Vähennys kohdentuu konsernipalveluihin sekä kasvatus- ja opetuslautakuntaan. Lisäksi uuden uimahallin sekä kulttuurikortteliin kuuluvan museo-teatterin uudisrakennuksen kustannukset on jaksotettu rakentamisvuosien välillä uudelleen. Investointien kokonaismäärät säilyvät samansuuruisina.

– Jaottelut ovat suuntaa-antavia. Käytännössä se, mistä neljä miljoonaa euroa lopulta otetaan, tulee virkamiesten tekemän valmistelutyön kautta, kertoo kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.).

Hänen mukaansa nyt syntynyt talousarvio on kompromissi.

– Olennaisin pointti on se, että palvelut turvataan. Mitään hätäjarrutusta ei nyt ruvettu tekemään.

Tilikauden ylijäämäksi muodostuu muutosten jälkeen 500 000 euroa. Alkuperäisessä ehdotuksessa ylijäämä oli 700 000 euroa.

– Talousarvio näyttää lievää plusmerkkiä. On näinä aikoina kohtalaisen harvinaista, että siihen pystytään. Kouvolan talous on sellaisessa kunnossa, että veronkorotukselle ei ollut tarvetta, Nyberg sanoo.

Lopullisesti Kouvolan talousarvion vahvistaa kaupunginvaltuusto, joka kokoontuu 13. joulukuuta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.