Kansanedustaja Mauri Peltokangas käräjillä syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – syyttäjä vaatii sakkorangaistusta ja lainvastaisten viestien poistamista

Kyse on vuoden takaisista Peltokankaan Facebook-postauksista.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa 1.12.21. Syyte liittyy Peltokankaan noin vuoden takaiseen Facebook-postaukseen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolalaiselle perussuomalaisten kansanedustajalle ja puolueensa toiselle varapuheenjohtajalle Mauri Peltokankaalle luettiin keskiviikkona syyte käräjillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa, tapauksen pääkäsittelyssä, syyttäjä vaati Peltokankaalle vähintään 40 päiväsakon rangaistusta. Lisäksi Peltokankaan vaaditaan maksavan 80 euron rikosuhrimaksu sekä poistavan lainvastaiset viestit, jos ne ovat vielä yleisön saatavilla.

Syyte liittyy Peltokankaan noin vuoden takaisiin Facebook-päivityksiin.

Syytteen mukaan Peltokangas on kirjoittanut nettiin yleisön nähtäville 14.–15. toukokuuta 2020 tekstejä, joissa panetellaan ja solvataan turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia.

Aluesyyttäjä Kosti Kurvinen katsoo, että eräät Peltokankaan käyttämät ilmaisut täyttävät rikoksen tunnusmerkistön.

– Niissä luodaa mielikuvaa, että maahanmuuttajat ovat alempiarvoisia, ja tekstit ovat omiaan aiheuttamaan halveksuntaa ja vihaa kyseisiä ihmisiä kohtaan, perustelee Kurvinen.

Peltokangas kiistää syytteen

Peltokangas puolestaan kiistää syyllistyneensä rikokseen ja vaatii syytteen hylkäämistä. Hän myös vaatii valtiota korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa korkoineen.

Peltokankaan avustaja Kari Uoti kertoo, että kansanedustaja moittii toisessa tekstissään niitä, jotka eivät ole kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan noudattaneet lakia, eli poistuneet maasta.

Molemmat somessa julkaistut tekstit ovat Peltokankaan mukaan poliittista puhetta.

– Sanon niissä mielipiteeni, en solvaa tai panettele ketään. Toivon tekstissä, että kielteisen päätöksen saaneet poistuisivat Suomesta eli moitin heidän tekemistään, en persoonaa, perustelee Peltokangas oikeudessa.

Avustaja Kari Uoti korostaa, että myös toisessa tekstissä Peltokangas puhuu äänestäjilleen.

– Tekstin sisällöltään ilkikurinen. Siitä ei voi tulkita uhkaa. Poliittista puhetta voi rajoittaa vain pakottavin perustein, huomauttaa Uoti.

Oikeus joutuu tekemään juridisia punnintoja, täyttävätkö Peltokankaan some-päivitykset rikoslain pykälän kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä huomauttaa oikeudessa, että Peltokankaan viestit olisivat olleet kerrottavissa muillakin sanankäänteillä, mutta hän päätyi käyttämään solvaavia ilmauksia.

Syytteen tapauksessa nosti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Käräjäoikeus antaa tuomio tapauksesta 15. joulukuuta.

Kokkolalaiskansanedustaja istuu eduskunnassa ensimmäistä kauttaan ja on hallinto- sekä ympäristövaliokunnan jäsen. Hän on myös Kokkolan kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja.

Eduskunta, kaupunginvaltuusto, Suomen Sisu

Eduskuntaan Peltokangas nousi ensikertalaisena Vaasan vaalipiiristä, 13 000 äänellä vuonna 2019.

Kuntavaaleissa Peltokangas puolestaan pääsi Kokkolan kaupunginvaltuustoon äänikuninkaana, kun perussuomalaiset voittivat neljä lisäpaikkaa valtuustossa.

Hän on profiloitunut maahanmuuttokriitikkona ja tullut tunnetuksi myös maahanmuuttokriittisistä videoistaan ja kärkevistä kannanotoistaan. Viimeksi viime vuoden heinäkuussa Peltokangas kohautti haukkuessaan Facebookissa hallituksen ministereitä alatyylisesti "säälittäviksi perserei'iksi".

Peltokangas toimii myös kansallismielisen Suomen Sisu -yhdistyksen Keski-Pohjanmaan piirin päällikkönä.

Kaksi Kokkolan puheenjohtajistoon kuuluvaa käräjillä

Mauri Peltokangas on jo toinen Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon kuuluva, joka istuu käräjillä some-kirjottelusta.

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd.) tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoihin kahdesta kunnianloukkauksesta lokakuussa. Isotalus kertoo muuttaneensa some-käyttäytymistään tapauksen jälkeen.

Hän myös pahoitteli Kokkolan kaupungille tapauksesta mahdollisesti aiheutunutta mainehaittaa.

Lue myös:

Juttua päivitetty 1.12. 2021 klo 15:23.