Hyppää sisältöön

Paltamoon on muuttanut tänä vuonna lähes 140 uutta asukasta – maksuton varhaiskasvatus ja ilmaiset vuokra-asunnot houkuttimena

Maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on tullut pysyvä käytäntö, koska sen toivotaan olevan kunnalle veto- ja pitovoimatekijä. Nyt myös tuorein kampanja, edullinen asuminen, alkaa näkyä kunnassa.

Paltamo houkuttelee uusia asukkaita, jotta kunta pysyisi elinvoimaisena. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Paltamon kunta on houkutellut uusia asukkaita vuodesta 2020 lähtien maksuttomalla varhaiskasvatuksella sekä lokakuusta alkaen ilmaisilla vuokra-asunnoilla.

Paltamon kunnan kehitysjohtaja Salla Korhonen sanoo, että kunta tarvitsee uusia asukkaita pysyäkseen elinvoimaisena, ja myös tätä kautta heitä voidaan saada alueelle.

Paltamon vuokrataloyhtiössä oli 40 tyhjää vuokra-asuntoa, kun kampanja lähti käyntiin.

– Kampanja on tuonut meille seitsemän uutta asukasta ja viisi asuntoa on saatu vuokralle, joten kampanja rupeaa pikkuhiljaa näkymään. Kaikkinensa kuntaan on muuttanut tämän vuoden aikana 138 asukasta, Korhonen kertoo.

Uusille kuntalaisille tehtiin syksyllä kysely, jonka tavoitteena oli kartoittaa, mitkä ovat tärkeimmät perusteet kuntaan muuttamisen taustalla. Samalla haluttiin selvittää, miten kunnan panostukset vaikuttavat muuttopäätökseen.

– Asuminen oli kyselyssä selkeästi ykkönen, toisena olivat perhesyyt ja kolmantena työ. Myös maksuton varhaiskasvatus oli yhtenä tekijänä, mutta mikään ei riitä yksin, vaan tarvitaan monenlaisia tekoja.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.