Marja Sannikka: Emme näe luontoa ilmastolta

Kun kiinnitämme valtavasti huomiota ilmastoon ja sen muutoksen torjuntaan, moni muu tärkeä asia jää huomiotta. Onko luontokin jäänyt ilmaston varjoon, kysyy Marja Sannikka.

Luonto otsikoihin ilmaston rinnalle
Luonto otsikoihin ilmaston rinnalle

Ilmastonmuutos saa runsaasti palstatilaa mediassa, ja sen torjumiseksi tehdään kovasti töitä. Kansainvälisiä ilmastokokouksia järjestetään vuosittain ja kaikilta maailman mailta odotetaan ilmastotekoja. Suomi on vastannut näihin odotuksiin lupaamalla erittäin kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Kun huomio ja toiminta kohdistuu ilmastoon, muita asioita jää pakostakin varjoon. Omistamme paljon vähemmän aikaa sille, mikä alkaa jokaisen takapihalta: luonto.

Luonnon hyvinvointiin vaikuttaa tietysti ilmasto, mutta myös moni muu asia. Riistämme ja saastutamme luontoa valitettavan monilla eri tavoilla. Eläinlajeja kuolee sukupuuttoon nyt nopeammin kuin koskaan. Turun yliopiston biodiversiteettikeskuksen johtaja Ilari E. Sääksjärvi kiteyttää (siirryt toiseen palveluun) asiantuntijoiden huolen Helsingin Sanomille kouriintuntuvasti.

–Kun tuhoamme muiden lajien elämän edellytyksiä, kavennamme myös omaa elintilaamme ja vaarannamme lopulta koko ihmiskunnan tulevaisuuden.

Reilut kymmenen vuotta sitten lupasimme, että luonnon köyhtyminen pysäytetään, mutta toistaiseksi emme ole pystyneet pitämään lupaustamme.

Moni meistä rakastaa luontoa, ja se myös yhdistää meitä poikkeuksellisella tavalla. Ylen kyselyssä 80 prosenttia suomalaisista pitää itseään luontoihmisenä ja 75 prosenttia luontoa talouskasvua tärkeämpänä. Mitä jos siis avaisimme silmämme myös luonnolle ja huolehtisimme jatkossa sekä ilmastosta että luonnosta?

Katso videolta esimerkkejä luonnon köyhtymisestä ja tule kertomaan ajatuksesi – onko luonto sinusta jäänyt ilmaston varjoon? Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuutta täytyy katsoa silmiin, jotta maailmaa voi muuttaa paremmaksi.

Lisää aiheesta Marja Sannikka -ohjelmassa Yle Areenassa perjantaina 26.11.2021 klo 18 ja TV1:llä klo 20.