EMA:n pääjohtaja: Vähiten rokotetuissa EU-maissa on kuollut viime viikkoina yli 15-kertaisesti ihmisiä rokotusten mallimaa Irlantiin verrattuna

Koronaviruksen omikronmuunnoksen todelliset uhat selviävät parin viikon sisällä, sanoo Euroopan lääkeviraston EMA:n pääjohtaja Emer Cooke.

Koronakuolleisuudessa on isoja eroja rokotuskattavuuden mukaan. Kuva: Dimitar Dilkoff / AFP

Omikronmuunnos huolettaa, Euroopan lääkeviraston pääjohtaja Emer Cooke sanoi tiistaina Brysselissä.

– Uusi muunnos on nyt kaikkien huulilla. Mutta meillä ei ole siitä vielä tarpeeksi tietoa.

Jo nykytilanteessa on tekemistä. Euroopan maat ovat uusien sulkutilojen edessä, kun terveydenhoito kuormittuu ja kuolleisuus nousee.

Suuret erot kuolleisuudessa

Cooke oli tiistaina kuultavana Euroopan parlamentissa ja löi pöytään karut luvut rokotussuojan merkityksestä.

EU:n kärkimaa Irlannissa 93 prosenttia aikuisväestöstä on täysin rokotettu. Maassa on kuollut koronaan kahden viime viikon aikana 15 ihmistä miljoonaa kohden.

– Mutta kahdessa muussa Euroopan maassa, joissa rokotekattavuus on alle 50 prosenttia, kuolleisuus on ollut yli 250 ihmistä miljoonaa kohden, Cooke vertaa.

Vähiten rokotetuissa maissa kuolleisuus on siis ollut viime viikkoina Irlantiin verrattuna yli 15-kertainen (siirryt toiseen palveluun).

Cooke ei maininnut maita nimeltä mutta tarkoitti Romaniaa ja Bulgariaa. Bulgariassa 30 prosenttia ja Romaniassa 45 prosenttia aikuisväestöstä on täysin rokotettu.

Suomen kuolleisuus kahden viime viikon ajalta on seitsemän ihmistä miljoonaa kohden.

EMA:n pääjohtaja Emer Cooke. Kuva: EPA/ Martial Trezzini

Totuus omikronista paljastuu lähiviikkoina

Miten hyvin nykyrokotteet tepsivät omikroniin, sitä ei tiedä vielä kukaan.

Moderna-rokoteyhtiön toimitusjohtaja Stéphane Bancel kertoi tiistaina Financial Times -lehden jutussa uskovansa, että heidän rokotteensa ei tehoa omikroniin yhtä hyvin kuin koronaviruksen muihin muotoihin.

EMA:n pääjohtaja Cooke uskoo, että totuus alkaa paljastua parin viikon sisällä. Hän kehottaa ihmisiä jatkamaan nykyisten rokotteiden ottamista samalla kun tietoa kertyy lisää.

– Viestini on, että rokotteet tarjoavat suojaa ja kolmas tehosterokote ylläpitää tätä suojaa, Cooke sanoo.

EMA hyväksyi viime viikolla Pfizer-rokotteen antamisen yli 5-vuotiaille lapsille. EMA suosittelee pienille lapsille kolmasosaa aikuisten annoksesta.

Omikron lähti leviämään Etelä-Afrikasta. Kuvassa koronarokotuksia Johannesburgissa viime keväänä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

"Käytössä on paljon enemmän työkaluja kuin viime talvena"

Vaikka EU-maat elävät omikronin edessä nyt epävarmuudessa, Cooken mukaan myös keinovalikoima paranee koko ajan.

– Meillä on käytössämme paljon enemmän työkaluja kuin viime talvena.

EU on hyväksynyt neljä eri rokotetta, ja alkuvuoden pula annoksista on menneen talven lumia. EMA on saamassa yhdysvaltalaisen Novavax-rokotteen myyntiluvan käsittelyn valmiiksi muutaman viikon sisällä.

Novavaxin on luvattu antavan yli 90-prosenttisen suojan ja purevan muunnoksiin – suojasta omikronia vastaan ei tosin Novavaxillakaan ole tietoa.

Kaksi viikkoa sitten EMA hyväksyi (siirryt toiseen palveluun) kahden koronalääkkeen käytön. Cooke pitää "erittäin lupaavina" uutisia kahdesta uudesta koronatabletista, joita kehittävät lääkeyhtiöt Merck ja Pfizer.

– Olen hyvin optimistinen, että keskipitkällä aikavälillä lääkkeet ja rokotteet kääntävät tilanteen, Cooke sanoo.

Jos nykyisiä rokotteita on päivitettävä omikronia vastaan, prosessi voi Cooken mukaan kestää kolme–neljä kuukautta.

Se tarkoittaisi Euroopalle pitkää talvea muunnoksen kanssa.

Lisää aiheesta: