Rovaniemi siirtyy koronan leviämisvaiheeseen

Alueen häiriötilanteen johtoryhmä päätti asiasta tiistaina.

Valtaosa Lapin sairaanhoitopiirin koronatartunnoista on todettu viimeisen viikon aikana Rovaniemellä. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Rovaniemi siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Rajoitukset astuvat voimaan tänään.

Kaupungissa on ollut viimeisen viikon aikana paljon tartuntoja ja myös joukkoaltistumisia. Kaikkien tapausten alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Ilmaantuvuusluku on kahden viikon sisällä yli kaksinkertaistunut ja on nyt 195/100 000.

Leviämisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa, että kokoontumisrajoitukset astuvat voimaan yli 20 henkilön yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa, eli sitä suurempia sisätilojen kokoontumisia ei saa järjestää. Rajoitukset ovat voimassa vuoden loppuun asti. Ne eivät koske alle 16-vuotiaita.

Yritykset ja tapahtumanjärjestäjät voivat ottaa halutessaan käyttöön koronapassin, jolloin rajoitukset eivät kohdistu yrityksen toimintaan ja tapahtumiin.

Myös Rovaniemen teatteri aikoo ottaa käyttöön koronapassin, kertoo teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo.

– Tarkistamme ennen näytöstä koronapassin kaikilta tulijoilta, joten teatteriin voi tulla turvallisin mielin, hän sanoo.

Kauppoihin, uimahalleihin, kirjastoihin ja muihin julkisiin tiloihin voi jatkossakin mennä normaalisti muistaen maskisuosituksen sekä turvavälit. Maskisuositus on muutoinkin voimassa entiseen tapaan kaikilla 16 vuotta täyttäneillä työpaikkojen asiakastiloissa, korkeakouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Peruskouluissa ja varhaiskasvatuksessa maskisuositus koskee ainoastaan henkilökuntaa. Maskisuositus koskee myös rokotettuja henkilöitä.

Mahdollisista Rovaniemen alueen ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto. Se käsittelee asiaa torstaina.

Rovaniemellä otetaan käyttöön myös etätyösuositus niillä työpaikoilla, joissa se on mahdollista.

Juttua täydennetty 30.11.2021 klo 13:40 kauttaaltaan.

Lisätty 30.11. kello 17:19 teatterin toiminnanjohtajan kommentti ja päivitetty ingressiä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.