Kymenlaakson koronaluvut epidemian synkimmät – tartuntoja tänään 38, sairaalahoidossa 12 potilasta

Tartuntoja on ollut useampana päivänä yli 30. Tartuntojen määrä on selvimmässä nousussa Kouvolassa.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kannustaa ihmisiä käymään matalalla kynnyksellä koronatestissä, jos on esimerkiksi hengitystieoireita, kuumetta, vatsaoireita tai muita tulehdusoireita. Koronatestiin kannustetaan riippumatta siitä onko henkilö rokotettu koronaa vastaan vai ei. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kymenlaaksossa tilastoidaan nyt koko koronaepidemian synkimpiä tartuntalukuja.

Tiistaina koronatartuntoja kirjattiin yhteensä 38. Se on jälleen suurin päiväkohtainen lukema pian kaksivuotisen epidemian aikana. Kahden edellisen kalenteriviikon aikana eli 15.-28. marraskuuta tartuntoja on todettu kaikkiaan lähes 300.

Viime viikolla tilastoihin piirtyi useampi sellainen päivä, jolloin tartuntoja oli 30 tai enemmän.

Eniten tartuntojen määrä kasvaa tällä hetkellä Kouvolassa. Myös Pyhtäällä tartuntoja oli hetkellisesti suhteellisen paljon, mutta tällä hetkellä Pyhtään tartuntamäärät ovat jo laskussa.

Sairaalahoitoa koronan vuoksi tarvitsee nyt kaksitoista ihmistä. Osa heistä tarvitsee myös tehohoitoa.

Tiistaiaamun tiedon mukaan kaikki kuusi tehohoitopaikkaa ovat tällä hetkellä käytössä Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Kuudesta potilaasta kaksi oli koronaviruspotilaita.

Paikkamäärää voidaan tarvittaessa kasvattaa, mutta silloin voidaan joutua supistamaan muuta toimintaa.

Kaikkein vaikeimpien koronatapausten ohella koronaan liittyvä neuvonta, jäljittäminen, rokotukset ja testaus kuormittavat voimakkaasti kaikkea terveydenhuoltoa. Kymmeniä työntekijöitä on joka päivä kiinni koronatehtävissä. Nyt hoitajia on tarvittu myös influenssarokotuksiin.

Esimerkiksi kouluterveydenhoitajia on jo jouduttu siirtämään ruuhkautuneille rokotuspisteille. Myös terveysasemien puhelinpalvelussa takaisinsoittoajat ovat venyneet pitkiksi, kun puheluita on paljon.

– Pohjasyy on kuitenkin korona. Influenssarokotukset olisivat itsessään riittävän iso ponnistus, joten nyt emme selviä ilman tilapäisiä siirtoja, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kymenlaakson koronatilannetta viikottain arvioiva alueellinen koronaryhmä on koolla jälleen keskiviikkona. Mäntymaa ennakoi, että todennäköisesti ryhmä keskustelee rajoitusten kiristämisestä.

Kaksi viikkoa sitten ryhmä suositti, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestettäisi. Lisäksi Kymenlaaksossa ei suosituksen mukaan voisi järjestää sellaisia yli 50 hengen yleisötilaisuuksia, joissa on käytössä seisomakatsomo tai joissa yleisöllä ei ole ennakkoon määritettyä yksilöityä istumapaikkaa.

Aluehallintovirasto ei kuitenkaan vielä ole vahvistanut näitä rajoituksia. Sen odotetaan kuitenkin antavan sinettinsä rajoituksille pian.

Ravintoloita koskevia rajoituksia kiristettiin viikonloppuna. Ravintolat eivät saa myydä alkoholia klo 17 jälkeen, ja ovet on suljettava tuntia myöhemmin, paitsi jos niiden asiakkailta tarkastetaan koronapassi.