Häiriökäyttäytyminen yökerhoissa vähentynyt koronapassin jälkeen – NoHo: "Syntyy ehkä tiukempi seula sille, missä vireystilassa asiakkaat ovat"

Suoraa yhteyttä koronapassin käyttöönoton ja häiriökäyttäytymisen vähenemisen välille ei voi vetää ennen kuin dataa on kerätty enemmän, huomauttaa NoHo Partnersin toimitusjohtaja.

Koronapassia kysyttiin ravintoloiden ovilla Helsingissä ensimmäisen kerran 15. ja 16. lokakuuta välisenä yönä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Häiriökäyttäytyminen ravintoloissa ja yökerhoissa on vähentynyt huomattavasti koronapassin käyttöönoton jälkeen.

– Kaikki järjestyshäiriöt, joita ravintoloissa yleensä tulee, ovat syystä tai toisesta nyt minimissä. Tällaisia ovat esimerkiksi ravintolasta poistamiset ja näpistykset, kertoo NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

Asiasta kertoi aiemmin myös Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Myös turvallisuuspalveluja tarjoavalla Securitaksella on havaittu, että häiriötilanteita ilmenee nyt ravintoloissa vähemmän, kertoo liiketoimintajohtaja Teemu Balk.

Vastaava trendi on huomattu niin ikään Night People Groupin ravintoloissa.

– Järjestyksenvalvojat ovat sanoneet, että häiriökäyttäytymistä on ollut todella vähän verattuna aiempaan. Koronapassi saattaa olla merkittävä syy, sillä asiakasmäärät ovat kuitenkin olleet ihan hyviä ja alkoholin käyttö pysynyt aika lailla entisellä tasolla, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Antti Raunio.

Night People Groupin yökerhoihin Helsingissä kuuluvat muun muassa Apollo, Baarikärpänen, Kaivohuone ja Maxine. NoHolle puolestaan kuuluvat muun muassa Vanha Ylioppilastalo, Pub Ikkuna ja Henry's Pub.

Suoraa johtopäätöstä koronapassin ja ilmiön välille ei voi vetää ennen kuin dataa on kerätty enemmän ja sitä on analysoitu, toteaa Aku Vikström. Häiriöiden vähentyminen ja koronapassin käyttöönotto osuvat kuitenkin samaan ajankohtaan.

– Nyt kun ihmiset joutuvat ovella henkilöllisyystodistuksen lisäksi esittämään koronapassin QR-koodin, syntyy ehkä vähän tiukempi seula sille, missä vireystilassa ravintolaan tulevat asiakkaat ovat, hän sanoo.

Sunnuntaina voimaan astuivat uudet, tiukemmat ravintolarajoitukset leviämisalueilla. Alkoholia ei saa myydä kello 17 jälkeen niissä ravintoissa, joissa ei ole käytössä koronapassia.

Koronapassia koskeva laki tuli voimaan 16. lokakuuta. Siitä alkaen sitä on voinut edellyttää sellaisissa iloissa ja toiminnoissa, joita koskevia rajoituksia on voimassa.

Juttuun lisätty 1.12. kello 7.06 tieto siitä, että asiasta on uutisoinut myös Iltalehti.

Lue seuraavaksi: