Miljardiulkoistuksen salattu purkuhakemus on päätetty perua Meri-Lapissa – sairaanhoitopiirin hallitus äänesti asiasta tiistaina

Ylen tietojen mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina äänin 5–2 perua korkeimmalle hallinto-oikeudelle jätettyjen sote-ulkoistusta koskevien päätösten purkuhakemukset.

Ylen tietojen mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt perua molempien sote-ulkoistusta koskevien päätösten purkuhakemukset. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt perua maaliskuussa korkeimmalle hallinto-oikeudelle jätetyn Meri-Lapin ison sote-ulkoistuksen purkuhakemuksen. Kaikessa hiljaisuudessa jätetty hakemus tuli julkisuuteen viime perjantaina.

Hallitus on päättänyt perua molempien ulkoistusta koskevien päätösten purkuhakemukset.

Toisessa niistä tehtiin palveluiden hankintapäätös ja toisessa hyväksyttiin Mehiläinen Länsi-Pohjan kanssa tehty palvelusopimus.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti perumisesta äänin 5–2 tiistaina. Purkuhakemuksen perumisen puolesta äänestivät Tuomo Leinonen (kesk.), Ulla Miettunen (kesk.), Jukka Kunnari (sd.), Jyrki Savikuja (peruss.) ja Karoliina Harjuoja (kesk.). Vastaan äänestivät Juhani Hiltunen (vas.) ja Marjo Muhonen (vas.).

Eriävän mielipiteen päätökseen jätti Hiltusen ja Muhosen lisäksi johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Perustelujen mukaan purkuhakemus vaarantaa palvelut

Perumista perustellaan sillä, että sairaanhoitopiirin olisi pitänyt kuulla omistajia eli alueen kuutta kuntaa, eikä valmistella asiaa salassa. Esiin tuodaan myös se, että Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo ovat palvelusopimuksen sopijapuolia.

Lisäksi korostetaan, että purkuhakemus vaarantaa erikoissairaanhoidon lisäksi palvelusopimukseen sisältyvän Kemin ja Tornion perusterveydenhoidon.

Perusteluissa arvellaan myös, että hankintasopimuksen purkaminen aiheuttaisi sairaanhoitopiirille mittavan alijäämän, joka siirtyisi kuntien maksettavaksi.

Yhteistyö yhteisyrityksen kanssa jatkuu

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen tulkitsee niin, että korkein hallinto-oikeus huomioi hallituksen uuden päätöksen.

– Käytännössä voi tulkita niin, että yhteistyö Mehiläinen Länsi-Pohjan kanssa jatkuu vuoteen 2025 asti, Ruotsalainen sanoo.

Sote-lain mukaan Meri-Lapin suuri ulkoistus mitätöidään hyvinvointialueiden aloittaessa, mutta siihen on varattu kolmen vuoden siirtymäaika. Mitätöinti ei ole kuitenkaan ainakaan läpihuutojuttu.

Sote-uudistuksen toimeenpanoa koskevan lain (siirryt toiseen palveluun) mukaan ulkoistus on mitätön esimerkiksi, jos sopimuksen taloudellinen arvo muodostaa merkittävän osuuden hyvinvointialueen käyttömenoista.

Toisaalta saman lain mukaan hyvinvointialueen on päätettävä sopimuksen tai sen ehdon mitättömyydestä ja irtisanomisesta.

Laissa on myös varattu hyvinvointialueelle mahdollisuus pidentää siirtymäaikaa kahdella vuodella.