Luke satsaa kauran tuotteistamiseen Jokioisilla

Luonnonvarakeskus perustaa Jokioisille ekstruutiokeskuksen, jonka laitteilla kaurasta voidaan puristaa esimerkiksi muroja tai naksuja. Mielenkiintoinen tuotekehittelyn kohde on jatkossa myös esimerkiksi kaurapasta.

Kauratutkimus kehittyy monella tapaa. Jokioisille hankitaan laitteita, joilla kaurasta saadaan aikaan erilaisia massoja. Kuva: Yle/Monica Forssell

Luonnonvarakeskus satsaa vahvasti kauratutkimukseen Jokioisille. Luke perustaa Jokioisille vanhaan meijeriin tutkimusyksikön, jossa muun muassa kehitetään kauran puristamista elintarvikkeiksi.

Laitteilla kaurasta pystytään paineen ja lämpötilan avulla muokkaamaan elintarviketuotantoon soveltuvia materiaaleja, esimerkiksi muroja, naksuja tai kaurapastaa, kertoo erikoistutkija Veli Hietaniemi.

Ekstruutiokeskus käynnistyy ensi vuonna. Luke hankkii tuotekehityshalliin laitteita ja palkkaa lisää tutkijoita.

Vastikään Jokioisten kauratutkimus kehitti yhteistyökumppaneidensa kanssa kaurasta täysin valmistetun pastan.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.