Seksuaalisen häirintä rehottaa Australian parlamentissa, kertoo raportti – harva uhri uskaltaa valittaa kohtelustaan

Riippumattoman tutkinnan mukaan kolmannes Australian parlamentin työntekijöistä on kohdannut työssään seksuaalista häirintää.

Raportti paljasti: Australian parlamentissa seksuaalinen häirintä valloillaan
Raportti paljasti: Australian parlamentissa seksuaalinen häirintä valloillaan

Australian hallituksen tilaama riippumaton raportti paljastaa, että maan kansanedustuslaitokseen on pesiytynyt hälyttävän laaja seksuaalisen häirinnän kulttuuri.

Joka kolmas parlamentin työntekijöistä sanoo kohdanneensa työssään seksuaalista häirintää. Vain 11 prosenttia uhreista on uskaltanut raportoida kohtelustaan.

– Kuten jokainen tässä talossa työskentelevistä, pidän raportin paljastamia tilastoja kauheina ja häiritsevinä. Toivon, että olisin niistä enemmän yllättynyt, sanoo Australian pääministeri Scott Morrison.

Hallitus tilasi selvityksen sen jälkeen, kun helmikuussa Morrisonin liberaalipuolueen parlamenttiryhmän työntekijä Brittany Higgins kertoi julkisuudessa, että kollega olisi raiskannut hänet ministerin virkahuoneessa vuonna 2019.

Raportin kokosi tasa-arvovaltuutettu Kate Jenkins. Vaikka hän sanoo tietävänsä, mitä työpaikoilla voi tapahtua, raportin lopputulos oli hänellekin yllätys.

Jenkinsin mukaan seksuaalista häirintää käsitellään parlamentissa poliittisena asiana, ei henkilöasiana.

– Kuulimme, että tämä johtaa siihen, että häiriökäyttäytymisestä raportoinnista usein rangaistaan, kun taas häirintään syyllistyneitä suojellaan, palkitaan ja jopa ylennetään, Jenkins totesi raporttia luovuttaessaan.

Jenkinsin mukaan on huolestuttavaa, että seksuaalista häirintää kokeneista vain 11 prosenttia on uskaltanut raportoida asiasta. Se kielii, että asiasta puhuminen ei ole turvallista.

Liuta suosituksia jatkotoimiksi

Pääministeri Scott Morrison sanoo, että kansanedustuslaitoksen on siivottava itsensä kuntoon.

Morrisonin on pakko puuttua seksuaalisen häirinnän kulttuuriin, koska Australiassa on edessä vaalit vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.

Britanny Higginsin raiskaussyytökset pudottivat Morrisonin oikeistokoalition kannatusta ja ne johtivat paljon huomiota saaneisiin naisten oikeuksien parantamista vaatineisiin mielenosoituksiin.

Raportti antaa 28 suositusta työpaikkakulttuurin parantamiseen parlamentissa.

Raportti suosittaa parempaa sukupuolten välistä tasapainoa parlamentin eritehtävissä, alkoholin käyttöä koskevien sääntöjen uudistamista ja erityisen henkilöstötoimiston perustamista käsittelemään sopimatonta käyttäytymistä koskevia valituksia.

Lue myös: