Valofestivaali Lux Helsinki järjestetään jälleen tammikuussa – esillä ennätysmäärä taidetta

Tapahtuma toteutetaan noudattaen viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia koronaturvallisuudesta. 

Sveitsiläisen Dan Acherin Borealis-teos Lontoossa vuonna 2019. Kuva: Lux Helsinki

Valotaidefestivaali Lux Helsinki järjestetään 5.–9. tammikuuta, kertoo (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Tapahtumasäätiö.

Tapahtumassa on esillä ennätysmäärä taidetta, sillä osa tältä vuodelta perutun festivaalin teoksista nähdään osana vuoden 2022 kokonaisuutta. Kaikkiaan esillä on noin 30 teosta eri puolilla Helsinkiä.

Niihin kuuluvat muun muassa sveitsiläisen Dan Acherin Borealis, joka tuo laserein replikoidut värikkäät revontulet Olympiastadionin ylle. Alppipuistoon rakentuu hollantilaisen Gijs van Bonin PING, jossa valo ja ääni matkustavat 200 majakan muodostaman 150-metrisen radan läpi.

Kaikkiin Lux Helsingin teoksiin ja taiteilijoihin voi tutustua Lux Helsingin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

– Luxissa ei ole erityistä teemaa, vaan monipuolinen sisältö tarjoaa kaikille kävijöille jotain, Lux Helsingin vastavalittu taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski kertoo.

Lux Helsingin vuoden 2022 ohjelman ovat kuratoineet Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja taiteellinen johtajaRouhikoski.

Maskien käyttöön ja turvaväleihin kannustetaan

Kaupungilta valofestivaalin järjestäminen vaatii mittavia järjestelyitä. Tapahtuma toteutetaan noudattaen viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia koronaturvallisuudesta.

– Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa samoin kuin se, että paikalla pyrittäisiin pitämään etäisyyksiä, taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski sanoo.

Kyse on ulkotapahtumasta, ja valotaidetta voi ihailla ympäri Helsinkiä.

– Reitille ei ole yhtä tiettyä aloituspistettä, vaan mukaan voi liittyä useasta paikasta. Suurimpia väkipiikkejä, kuten festivaalin aukeamishetkeä ja viikonloppuja, voi yrittää välttää.

Rouhikoski arvelee, että koronatilanteesta huolimatta tapahtuma vetää suuria kävijämääriä.

– Odotan tammikuuta valtavalla innolla. Tältä vuodelta festivaali jouduttiin perumaan, mikä tarkoittaa varmaan sitä, että kävijät haluavat entistä enemmän tulla nauttimaan Luxin annista.

Vuoden 2020 Lux Helsingissä oli esillä 24 teosta ja viisipäiväisessä tapahtumassa vieraili arviolta yli 600 000 kävijää.

Juttua täydennetty 1.12. kello 12.25 Juha Rouhikosken kommenteilla.

Voit keskustella aiheesta 2.12. kello 23:een saakka.