Koronapassi pelastaa pienetkin joulumyyjäiset – jo 120 000 suomalaista on ladannut passin tarkastukseen tarvittavan sovelluksen

Aluehallintovirastoissa pohditaan parhaillaan kokoontumisrajoitusten kiristämistä. Länsi- ja Sisä-Suomen alueella päätöksiä odotetaan perjantaina.

Kirsti Salonen esittelee tekemiään jouluisia käsitöitä myyjäispöydän takaa.
Tamperelaisissa joulumyyjäisissä tieto rajoitusten mahdollisesta kiristymisestä otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaus ja leikkaus Marko Melto / Yle

Koronapassi näyttää pelastavan joulun. Tai ainakin myyjäiset ja pienemmät tapahtumat, jos rajoituksia kiristetään kuten esimerkiksi Pirkanmaalla on sairaanhoitopiirin pandemiaryhmä toivonut.

Rajoituksia odotellessa joulumyyjäisiin niputetaan sukkapareja ja leivotaan kuivakakkuja kovaan tahtiin. Ja on niitä myyjäisiä jo. Kirsi Salonen oli keskiviikkona Pispan lähitorilla Tampereella myymässä käsitöitään. Hän pitää mahdollisesti kiristyviä rajoituksia surullisena, mutta ymmärrettävinä.

– Niin paha vihollinen korona on, että itseään pitää suojella. Ja sitä rajoitukset ovat. Koronapassi on hyvä. Olen tyytyväinen, että passit on ehdottomasti katsottu tilaisuuksissa, joissa olen ollut.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta arvioidaan, että uudet rajoitukset selviävät todennäköisesti perjantaina. Jos kuvio etenee kuten aiempien rajoituspäätösten kohdalla, astuvat rajoitukset voimaan ensi viikolla.

Koronapassin tunnistava sovellus on ollut suosittu

Pirkanmaalla pandemiaryhmä tahtoo tiukentaa kokoontumisrajoituksia 20 henkilöön. Aluehallintoviraston tulevasta päätöksestä selviää myös koskevatko rajoitukset vain laulutapahtumia ja tapahtumia, joissa seurataan esityksiä ilman istumapaikkaa. Näin on siis tällä hetkellä.

Olivat rajoitukset mitä tahansa, ne eivät silti koske paikkoja, joissa on koronapassi käytössä. Sen lukemiseen ja tarkistamiseen THL julkaisi marraskuussa (siirryt toiseen palveluun) kaikille ilmaisen sovelluksen. Sovellusta on ladattu jo 120 000 kertaa.

THL:n mukaan sovellus on saanut kehuja helppokäyttöisyydestä ja nopeudesta. Se ilmoittaa heti onko passi voimassa vai ei. Voimassaolon lisäksi sovellus kertoo vain henkilön nimen.

Lasten fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta on tärkeää pystyä jatkamaan otteluita vaikka sitten koronapassin kanssa, sanoo Kooveen valmennuspäällikkö Pekka Hemmilä. Kuva: Marko Melto / Yle

Tamperelaisella liikunta- ja urheiluseura Kooveellä on jo passien tarkistus käytössä Mestiksen otteluissa ja U20-tapahtumissa. Jos rajoitukset tiukentuvat, aletaan passit tarkastaa junnujenkin peleissä.

– Ei se työläältä kuulosta. Se on ajan henki. Koitetaan kaikin keinoin olla talkoissa mukana, että saadaan pandemia ja korona nujerrettua, toteaa jääkiekon operatiivinen johtaja Pekka Hemmilä.

Mieluummin tapahtuma koronapassilla kuin peruminen

Koronarajoitusten kohteena olevat voivat ottaa koronapassin käyttöönsä vapaaehtoisesti. Tämä koskee siis myös vaikka yhdistyksiä, joilla on tulossa joulumyyjäiset.

Esimerkiksi Pirkanmaan Martoista todetaan, että tavoitteena on mieluummin järjestää tapahtumia koronapassin kanssa kuin perua niitä. Sielläkin odotetaan ensin virallista tietoa.

Yksinkertaista ei koronapassin hankkiminen silti kaikille ole. Esimerkiksi Pispan myyjäisissä ollut Ritva Nieminen on vielä ilman passia. Hänen pitäisi käydä hakemassa todistus terveysasemalta. Tutuillakaan sitä ei ole, mutta tiukentuvat rajoitukset voisivat innostaa hankkimaan.

– Jos sitä vaaditaan kohta joka paikkaan, niin olisihan se hyvä olla.

Mitä mieltä olet aiheesta? Keskustelu on auki 2. joulukuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää: