THL saa kritiikkiä kolmansien rokotusten jarruttamisesta – nyt erityisasiantuntija Mia Kontio vastaa arvosteluun

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä arvioi tänään 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotuksia sekä kolmannen rokoteannoksen antamista alle 60-vuotiaille perusterveille ihmisille.

THL:n Mia Kontio: "Tärkeintä rokottaa niitä, jotka ovat suurimmassa vaarassa"
THL:n Mia Kontio: "Tärkeintä rokottaa niitä, jotka ovat suurimmassa vaarassa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio kiistää, että THL olisi jarruttanut päätöstä kolmansista rokotteista muille kuin riskiryhmille. Kontio vieraili keskiviikkona Ylen aamun ja radion Ykkösaamun lähetyksissä.

– Ei THL jarruttele, mutta ei kiirehdikään. Nyt on tärkeintä rokottaa niitä, jotka ovat suurimmassa vaarassa. Heitäkään ei ole kattavasti pystytty rokottamaan, joten laajentaminen nuorempiin ikäryhmiin saattaisi hidastaa vanhempien ikäryhmien rokottamista, Kontio sanoo.

THL:ää ja kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR) on arvosteltu (siirryt toiseen palveluun)muun muassa siitä, miksi päätöstä kolmannesta rokotuskierroksesta muiden kuin riskiryhmien osalta ei ole tehty aikaisemmin.

Kontion mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 550 000 kolmanteen rokotteeseen oikeutettua henkilöä, jolla toisesta rokotteesta on ehtinyt kulua kuusi kuukautta. Tästä joukosta reilu 40 prosenttia on rokotettu. Tällä hetkellä kolmatta koronarokotusta suositellaan yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille. Heitä on Suomessa noin 2,5 miljoonaa.

– Valtaosalla 60 vuotta täyttäneistä puoli vuotta tulee täyteen vasta helmikuussa. Meillä ei ole niin paljon väestöä, joka olisi saanut toisen rokotteen yli kuusi kuukautta sitten.

KRAR pohtii tänään kolmannen rokoteannoksen antamista alle 60-vuotiaille. Mietinnässä on myös, pitäisikö kolmannen rokotteen antamista aikaistaa kuudesta viiteen kuukauteen.

– Tartuntoja on tällä hetkellä eniten alle 40-vuotiailla rokottamattomilla. Jos rokotukset kohdennetaan yli 40-vuotiaisiin, niin kolmannella rokotuksella ei ole suurta vaikutusta, Kontio sanoo.

Tarvitaanko uusi rokote?

Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel sanoi eilen Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että nykyisten koronavirusrokotteiden teho omikronmuunnosta vastaan on vähäisempi kuin viruksen aikaisempia muotoja vastaan. Sekä Moderna että Pfizer ovat aloittaneet rokotteen kehittämisen omikronmuunnosta varten.

THL:n Mia Kontion mukaan ei vaikuta siltä, että nykyiset rokotteet olisivat tehottomia omikronmuunnosta vastaan, mutta varmaksi asiaa ei voi sanoa ennen tarkempia tutkimuksia.

– Ainakaan ennakkotiedot eivät näyttäisi siltä, että kyseinen omikron läpäisisi rokotteen antamaa suojaa vakavaa tautia vastaan yhtään paremmin kuin muutkaan aiemmat variantit, Kontio sanoi Ykkösaamussa.

Mikäli omikronmuunnosta vastaan tarvitaan uudenlainen rokote, sen saamiseen markkinoille menisi lääkeyhtiöiden arvioiden mukaan joitain kuukausia.

– Suomi on valmistautunut näitäkin hankkimaan tarvittaessa, Kontio sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 2.11. kello 23:een saakka.

Lue lisää: