Lapissa sitoutumattomat on nimennyt yli kymmenen aluevaaliehdokasta, tavoitteena parikymmentä nimeä

Aluevaaleissa Lapin lisäksi sitoutumattomien yhteislistoja on tulossa todennäköisesti vain Keski- ja Länsi-Uudellemaalle.

Lapin sitoutumattomien aluevaaliehdokkaat Alpo Kyngäs, Kari Askonen, Jonna Pakisjärvi ja Mauri Hosio Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Lapin sitoutumattomat on nimennyt ensimmäiset ehdokkaansa tammikuun aluevaaleihin. Tiistaina julkistettiin 11 ehdokkaan nimet.

– Määrä tulee kasvamaan vielä, todennäköisesti pariinkymmeneen, arvioi Lapin Sitoutumattomat ry:n puheenjohtaja Hannu Tikkala.

Ehdokaslistat on jätettävä viimeistään 14. joulukuuta.

Nyt nimettyjen ehdokkaiden joukossa on kolme viime kuntavaalien oman kuntansa ääniharavaa. Heistä Inkeri Yritys sai ylivoimaisesti eniten ääniä Kittilässä, Unto Frimanin äänisaalis oli Kolarin suurin ja Leena Palojärvi oli Enontekiön ääniharava.

Kuntavaalien ääniosuus toisi valtuustopaikkoja

Sitoutumattomien ehdokkaiden joukossa ovat myös kotikuntiensa valtuustoissa istuvat Krista Stauffer Sodankylästä ja Jonna Pakisjärvi Keminmaalta.

Lapin sitoutumattomissa ehdolle ovat asettumassa myös Keminmaan virkavapaalla oleva kunnanjohtaja Mauri Posio sekä Ylitornion vastaava lääkäri Kari Askonen.

Kesäkuun kuntavaaleissa sitoutumattomien ehdokaslistat menestyivät hyvin, ne keräsivät runsaat seitsemän prosenttia annetuista äänistä.

– Vastaava ääniosuus aluevaaleissa tarkoittaisi 3–4 valtuustopaikkaa, laskee Hannu Tikkala.

Kuusi vaaliteemaa

Lapin sitoutumattomat on tammikuun aluevaaleissa liikkeellä kuudella teemalla.

Esimerkiksi ryhmä haluaa jokaiseen kuntaan sote-keskuksen, jonka tavoitteena on siirtää painopiste perustason palveluihin ja vähentää siten erikoissairaanhoidon tarvetta.

Lapin sitoutumattomat vaativat myös kahden keskussairaalan säilyttämistä, sote-henkilöstön hyvinvointiin satsaamista, tukipalveluiden kokoamista koko hyvinvointialueetta koskeviksi kokonaisuuksiksi, yhteistyötä kolmannen sektorin ja yksityisten palveluiden tuottajien kanssa sekä sopimuspalokuntien resurssien ja toiminnan varmistaminen.

Uudellamaalla useita kymmeniä ehdokkaita

Suomen sitoutumattomien puheenjohtaja Teuvo Nieminen on tyytyväinen siihen, että sitoutumattomat ovat mukana Lapin aluevaaleissa. Vaalijärjestelmän vuoksi sitoutumattomilta vaaditaan työtä jo ehdokkaiden nimeämiseen, koska jokaisen ehdokkaan on kerättävä 50 kannattajakorttia.

– Onneksi ensin esillä olleesta sadan nimen vaatimuksesta luovuttiin, sanoo Nieminen.

Sitoutumattomia ehdokkaita on Lapin lisäksi varmuudella tulossa myös kaksiin Uudenmaan aluevaaleihin, kertoo Uudenmaan sitoutumattomien puheenjohtaja Pekka M. Sinisalo.

– Kaikkiaan puhutaan useista kymmenistä nimistä. Keski-Uudellemaalle ehdokkaita on varmuudella tulossa yli kaksikymmentä, Länsi-Uudellemaalle hiukan alle kaksikymmentä. Todennäköisesti määrä nousee tuosta, Sinisalo arvelee.