EU-komissio esittää helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyyn Puolalle, Liettualle ja Latvialle – syynä Valko-Venäjän häikäilemätön toiminta

Komissio esittää maille lisää aikaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Jäsenmaiden on hyväksyttävä esitys ennen kuin toimet voidaan ottaa käyttöön.

Marraskuussa otettu kuva Valko-Venäjän läpi tulleista ja Puolan rajalle leiriytyneistä miehistä. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

EU-komissio ehdottaa, että Puolalle, Latvialle ja Liettualle myönnettäisiin helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Helpotuksista kertoi EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

Toteutuessaan kyseessä olisi merkittävä myönnytys erityisesti Puolalle ja Liettualle, jotka ovat vaatineet joustoa tilanteessa, jossa Valko-Venäjä ohjaa siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita maiden rajoille.

Komissio esittää, että Puola, Liettua ja Latvia voisivat pitää Valko-Venäjän kautta tulevia ihmisiä turvapaikkakeskuksissa rajalla maksimissaan neljän kuukauden ajan. Hakemukset olisi käsiteltävä tuossa ajassa.

Mailla olisi neljä viikkoa aikaa rekisteröidä Valko-Venäjän kautta saapuvien turvapaikkahakemukset, kun normaalisti ne on rekisteröitävä kymmenen päivän kuluessa.

Puolalla, Liettualla ja Latvialla olisi myös oikeus nopeuttaa ja yksinkertaistaa käsittelyä ihmisten palauttamiseksi.

Komissio painottaa, että kysymys on väliaikaisista keinoista poikkeuksellisissa olosuhteissa. Eurooppa-neuvoston on hyväksyttävä esitys ennen kuin keinot voidaan ottaa käyttöön.

Komissio vaatii, että Puola, Liettua ja Latvia takaavat turvapaikanhakijoiden oikeudet, kuten lainopillisen neuvonnan. Turvapaikanhakijoille on myös taattava majoitus, ravinto ja terveydenhoitopalvelut.

Komission ehdottamat myönnytykset olisivat voimassa puolen vuoden ajan.

Komissaari Ylva Johansson totesi tiedotustilaisuudessa, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksand Lukašenka käyttää ihmisiä instrumentteina unionia vastaan eikä unioni tule sitä hyväksymään.

Tilanne on Johanssonin mukaan rauhoittunut, mutta Lukašenkan kanssa on oltava tarkkana.

Johanssonin mukaan Puolassa, Liettuassa ja Latviassa on yhteensä 8 000 siirtolaista tai turvapaikanhakijaa. Komissaari totesi, etteivät luvut ole vielä erityisen korkeita.

Lisää aiheesta: