Lunta ei ole etelässä vielä nimeksikään, mutta laduille pääsee jo – näissä paikoissa Uudellamaalla suksi luistaa

Pääkaupunkiseudulla on avattu jo useita hiihtolatuja, ja monet Uudenmaan hiihtokeskukset avaavat lisää rinteitä vilkkaaksi ennustetun viikonlopun kynnyksellä.

Hiihtäjä Paloheinän hiihtoladulla.
Pääkaupunkiseudulla pääsee hiihtämään jo monessa paikassa. Lunta on kuitenkin vain virallisilla laduilla.

Pääkaupunkiseudun hiihtokeskuksissa odotetaan toiveikkaina tulevaa itsenäisyyspäivän pitkää viikonloppua.

– Tulee varmasti mukava kuhinaviikonloppu. Saadaan kansa alppilajien pariin täällä etelässäkin, virnuilee Talma Skin hiihdonopettaja Aleksi Vesimäki.

Talmassa laskettelukausi jatkuu jo kolmatta viikkoa ja lumitykit laulavat nyt vuorokauden ympäri. Nyt auki ovat harjoitusrinne, pop-up -parkki ja perherinne, ja lumilautailijoille ja freestyle-laskijoille tarkoitettu snowparkki on tarkoitus avata lauantaina.

Vihti Ski Centerissä päärinne avattiin jo viime lauantaina ja huomiseen lauantaihin mennessä kaikki alueet olisi tarkoitus saada auki, muutamia suorituspaikkoja ja siirtymärinteitä lukuunottamatta. Lisäksi maastohiihtoa pääsee harrastamaan kilometrin pituiselle ladulle, joka pitenee kahden kilometrin pituiseksi rinteiden ollessa kiinni.

Espoon Serena Skissa kausi aukeaa lauantaina. Hyvinkään Sveitsissä perherinne ja Snow Plaza -parkki ovat jo auki, ja ison mäen on tarkoitus aueta viimeistään viikonloppuna.

Suksia huollatetaan jo urakalla

Suksihuolto.fi-liikkeen Kimmo Vilen kertoo, että suksien huoltokausi on käynnistynyt jo toden teolla.

– Olemme tehneet 14–16-tunnin työpäiviä tälllä viikolla, satoja pareja suksia on työn alla koko ajan, hän kertoo.

Liikkeen asiakaskunta vaihtelee tavallisista kuntoilijoista olympiatason urheilijoihin.

– Noin kuusi viikkoa tässä on tehty aika tiiviisti töitä, Vilen toteaa.

Liikkeeseen tulee tällä hetkellä huollettavaksi useita suksipareja päivittäin. Huoltotavasta riippuen sukset saa käyttöön kahden päivän ja viikon sisällä.

– Emme pysty tällä hetkellä oikein enempää tekemään, niin paljon suksia tulee.

Tammiston Intersportissa tilanne on rauhallisempi.

– Tasaisesti suksia tulee huoltoon, melkeinpä päivittäin, ehkä yhdestä viiteen paria päivässä. Huollosta ne saa tavallisesti seuraavana arkipäivänä, tuoteryhmävastaava Tino Nikkilä kertoo.

Nikkilä uskoo, että määrät tulevat nousemaan.

– Kun latuja saadaan enemmän auki ja pakkaset jatkuvat, niin varmaan sitä mukaa kysyntä kasvaa.

Hiihtolatuja auki ainakin neljässä kaupungissa

Hiihtämään pääsee Helsingin metropolialueella tällä hetkellä ainakin Espoon Oittaalla sekä Helsingin Paloheinässä, joissa molemmissa on käytössä noin kilometrin lenkit.

Vantaan Petikossa oli jo maanantaina 900 metriä valmista latua, ja Hakunilassa avattiin keskiviikkona 1,15 kilometrin latu. Itä-Helsingin Mustavuoreen latu pyritään saaman auki ensi viikon alkupuolella.

Porvoossa Kokonniemen ensilumenladulla on tällä hetkellä hiihtokuntoinen lumipeite noin 900 metrin matkalla. Koko noin 2 kilometrin mittainen latu on hiihdettävissä perjantai-iltaan mennessä.

Pääkaupunkiseudun latutilannetta voi seurata Ulkoliikunta.fi (siirryt toiseen palveluun)-karttapalvelusta, josta löytyy latukohtaiset ja ajankohtaiset tiedot ladun kunnosta, huollosta ja pituudesta. Tuoretta käyttäjien jakamaa latutietoa löytyy myös suositusta Latutilanne-Facebook-ryhmästä (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4.12.2021 kello 23 saakka.

Lue myös: