Listasimme lemmikkieläinten vaaranpaikat joulun aikaan – tarkista nämä ennen pyhiä

Esimerkiksi joidenkin ruoka-aineiden joutumista karvaisten herkkusuiden saataville tulisi rajoittaa.

Kaikki ruuat eivät sovellu eläinten ravinnoksi, vaan saattavat aiheittaa jopa myrkytystilan. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Joulunodotukseen kuuluvat kynttilät, joulukukat ja erilaiset koristeet. Ne tuovat tunnelmaa, mutta saattavat myös aiheuttaa lemmikeille harmia. Yleisiä kotieläinten haavereita ovat muun muassa palovammat, haavat ja myrkytys.

Helpoin tapa lisätä lemmikkien turvallisuutta jouluaikaan on säilyttää herkut kuten esimerkiksi suklaat ja rusinat poissa lemmikkien ulottuvilta. Lisäksi lahjojen paketointitarvikkeet on hyvä kerätä pois, jotta lemmikki ei pääse nielemään lahjanarua tai -paperia, kertoo Agrian maajohtaja Anna Linder.

Kissoja kasvit kiinnostavat, mutta osa joulukukista saattaa olla myrkyllisiä eläimille. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Listasimme asioita joita karvaisten kavereiden kanssa on hyvä ottaa huomioon joulun alla.

Palavat kynttilät

Avotulta tai palavaa kynttilää tutkivan lemmikin viiksikarvat tai turkki voivat syttyä tuleen ja aiheuttaa palovammoja. Myös eläimen kaatama tai pudottama kynttilä voi aiheuttaa tulipalon kotona. Kynttilät tulisi aina sijoittaa lemmikin ulottumattomiin eikä jättää palavaa kynttilää valvomatta.

Joulukukat ja -kasvit

Osa joulukasveista ja -kukista on eläimille myrkyllisiä. Esimerkiksi jouluruusut, hyasintit ja amaryllikset voivat aiheuttaa myrkytyksen. Lisäksi mistelin ja orjanlaakerin marjat sekä marjakuusen kaarna ovat myrkyllisiä lemmikeille. Sopimattomat kasvit ja kukat tulee aina sijoittaa eläimen ulottumattomiin tai hankkia vain niille vaarattomia kasveja.

Paketointitarvikkeet ja lahjanarut

Eläimet saattavat leikkiessään pureskella joulukorttien ja –pakettien koristeluun tarkoitettuja tarvikkeita kuten vanua ja lahjanarua. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa haavoja eläimen suuhun tai jumittua ruoansulatuselimistöön. Pahimmillaan nielty vierasesine tulee poistaa koiran tai kissan ruoansulatuskanavasta leikkauksen avulla.

Joulukuusi

Joulukuusi voi etenkin kissataloudessa aiheuttaa monenlaista harmia: kissa saattaa hypätä tai kiivetä joulukuuseen, sillä seurauksella, että kuusi kaatuu ja kissa loukkaantuu.

Joulupuu kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta kissa ei pysty hyppäämään kuuseen. Lisäksi joulukuuselle kannattaa hankkia painava ja tukeva kuusenjalka, jotta se ei kaadu helposti.

Yksi keino pitää kissa pois kuusen luota on ripustaa kuuseen tai sen alle jotain kissalle epämiellyttävää hajua, jotta kissa pysyttelee poissa kuusesta. Kissat eivät yleensä pidä sitrustuoksuista eli karkotteena esimerkiksi käyttää jouluisia appelsiineja tai sitruunamehua.

Joulukuusen koristeet

Joulukoristeet voivat aiheuttaa lemmikeille haavoja tai suolisto-ongelmia. Esimerkiksi lasiset joulupallot voivat leikin tiimellyksessä irrota ja särkyä aiheuttaen eläimelle haavoja vaikkapa tassuihin. Ne voivat myös syötynä jumittua nieluun tai suolistoon. Kannattaakin suosia mahdollisimman kestäviä koristeita, joita eläin ei voi särkeä tai syödä ja ripustaa kallisarvoisimmat koristeet eläimen ulottumattomiin.

Lisäksi kissaa kannattaa viihdyttää omilla leluilla, jotta kuusen koristeet eivät olisi yhtä houkuttelevia leikkikaluja.

Jouluruoat ja ruoantähteet

Turvallisin ja vatsaystävällisin vaihtoehto lemmikin hemmoitteluun on antaa nille vain eläimille tarkoitettuja makupaloja. Kissalle tai koiralle voi halutessaan antaa pieniä maistiaisia jouluruoista, kuten pieniä lihapulla- tai kinkkupaloja. Etenkään kissalle ei kuitenkaan kannata antaa liikaa ruokajämiä, jotta sen vatsa ei mene sekaisin. Lisäksi tulee varmistaa, ettei herkkupaloissa ole pieniä luita tai ruotoja, sillä ne voivat jumiutua nieluun tai suolistoon.

Ennakoimalla voi välttää suuriimat haaverit. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Tapaturman varalle

On hyvä ottaa selvää hyvissä ajoin missä on paikkakunnan lähin päivystävä eläinlääkäri, joka on avoinna joulupyhien aikaan.

Muistilista lemmikkitalouksille:

  • Älä laita suklaata tai glögilisukkeita etenkään koiran ulottuville. Tarkkanenäinen koira voi haistaa ja löytää myös lahjaksi paketoidut suklaat. Suklaata sisältäviä lahjoja ei kannata laittaa kuusen alle etukäteen.
  • Jouluruoat kannattaa sijoittaa aina eläinten ulottumattomiin.
  • Ruoka-aineet, jotka eivät ole eläimille varsinaisesti myrkyllisiä voivat, aiheuttaa niille kuitenkin ikäviä vatsavaivoja, etenkin suurina määrinä nautittuina.
  • Jos koiraa tai kissaa haluaa hemmotella herkuilla joulupyhinä, jouluruokien sijaan niille kannattaa antaa eläimille tarkoitettuja herkkuja kuten puruluu tai kissannameja.

Voit keskustella aiheesta 2.12. kello 23 asti.

Lue aiheesta lisää: