Naantalin asuntomessualueella taistellaan pakkasta vastaan – projektipäällikkö: "90 prosentin varmuudella kaikki on kunnossa heinäkuussa"

Paukkupakkasen lisäksi asuntomessutalojen rakentamista ovat hankaloittaneet työvoimapula ja rakennustarvikkeiden kohonneet hinnat. Myös koronan takia on jouduttu tekemään lisätoimia.

Asuntomessualue rakentuu Naantalin Luonnonmaalle
Asuntomessualue rakentuu Naantalin Luonnonmaalle

Helpolla Naantali ei ole päässyt ensi kesän asuntomessujen rakentamisessa. Kun messupäätös muutamia vuosia sitten tehtiin, monet pulmat ovat tulleet sen jälkeen kantona kaskeen.

Messutiimi ei kuitenkaan anna periksi. Nyt tehdään isolla porukalla tunteja säästämättä kohteet valmiiksi.

Messujen projektipäällikkö Timo Tirri veikkaa, että 90 prosentin varmuudella kaikki on kunnossa, kun messuportit heinäkuussa avataan suurelle yleisölle.

Korona, pakkanen, työvoimapula...

Naantalin Luonnonmaan Lounatuulen messualuetta on rakennettu korona-aikana. Tämä on teettänyt lisää toimenpiteitä terveysturvallisuuden kannalta.

Puutavaran, teräksen ja monen muun rakennusmateriaalin äkillinen kallistuminen viime kesänä vei rakentajat uuden ongelman eteen. Kun budjetti paukkuu, lisärahoitusta on pitänyt hankkia.

Työvoimapula on kiusannut rakennusalaa ja se on näkynyt myös Naantalin messukentällä. Timpureiden saaminen ei ole ollut helppoa, kun rakentajia tarvitaan ympäri Suomea.

Tuorein pulma oli tietysti odotettavissa. Kymmenessä asteessa päivätolkulla liikkunut pakkanen pitää valumiehet toimettomina.

Timo Tirrin mukaan muutamia valuja on vielä terkemättä ja se kaipaisi leudompaa säätä.

Naantalin asuntomessujen projektipäällikkö Timo Tirri uskoo, että kaikki on valmista, kun messuportit avataan. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Puutaloja kallioisessa maastossa

Naantalin asuntomessualue on kallioisella paikalla. Parhaista paikoista on mainio näköala Matalahdelle, josta on veneellä lyhyt matka Airistolle.

Rakennusmääräysten mukaan tonttien ympärille ei saa rakentaa aitoja. Myös puuistutuksissa ollaan tarkkoja. Esimerkiksi tuijaa alueelle ei päästetä juurtumaan. Perinteisille suomalaispuille ja pensaille sen sijaan heltiää lupa.

Puutaloja nousee messualueelle runsaasti. Timo Tirrin muaan kolmannes taloista on puutaloja. Moni messutalo on rakennettu tolppien päälle. Tämä sen takia, että kallio säästyisi messujärjestäjien toiveiden mukaisesti mahdiollisimman pienin vaurioin.

Luonnonmukainen rakentaminen onkin messujen yksi pääteemoista.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 2.12. kello 23.

Lue myös: