Lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista epäilty porilainen pariskunta oikeuden eteen

Kesällä vangittua porilaista pariskuntaa on epäilty muun muassa törkeästä lapsenraiskauksesta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Käräjäoikeus alkaa käsitellä syytteitä tiistaina. Kuva: Antti Laakso / Yle

Satakunnan käräjäoikeudessa Raumalla luetaan tiistaina syytteet porilaiselle pariskunnalle useista törkeistä rikoksista.

Noin kolmikymppinen pariskunta vangittiin kesällä epäiltynä yli kolme vuotta kestäneistä törkeistä seksuaalirikoksista.

Oikeuden välittämissä tiedoissa kaksikkoa epäillään törkeästä lapsenraiskauksesta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä vapaudenriistosta, pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja pahoinpitelystä.

Käsittely ei ole julkinen

Käräjäoikeuden kolmipäiväiseksi suunniteltu istunto pidetään Raumalla, koska Porin käräjäsalit ovat täynnä. Vangittujen henkilöiden syytteet on käsiteltävä kahden viikon kuluessa asian vireilletulosta.

Asiakokonaisuutta käsitellään suljettujen ovien takana. Oikeus antaa ratkaisustaan julkisen selosteen, mutta tuomio on mitä todennäköisimmin pääosin salainen.

Tapausta käsittelee Satakunnan käräjäoikeudessa kolmen ammattituomarin kokoonpano. Ennakkoarvion mukaan tuomiota tuskin saadaan vielä torstaina, vaan sen antaminen kestää pidempään.

Törkeä lapsenraiskaus on uudehko rikosnimike

Rikosnimikkeiden joukossa olevasta törkeästä lapsenraiskauksesta voidaan tuomita 4–12 vuotta vankeutta. Nimike on varsin uusi. Eduskunta hyväksyi lain vuonna 2019.

Törkeässä lapsenraiskauksessa on kyse teosta, jossa ihminen syyllistyy sekä törkeään raiskaukseen että törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Nimikettä sovelletaan väkivaltaa käyttäen tehtyihin raiskauksiin ja tilanteisiin, joissa lapsi on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Tapaus puhutti kesällä

Julkisuuteen tullut tieto epäillystä törkeästä seksuaalirikoksesta herätti kesällä runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Epäiltyjen henkilöiden nimiä ja perhekuvia jaettiin julkisilla keskustelualustoilla.

Poliisi joutui muistuttamaan keskustelijoita, että loukkaavaa tietoa kirjoittamalla tai jakamalla voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

Yle ei julkaise syytettyjen nimiä tapaukseen liittyvien muiden henkilöiden yksityisyyden suojelemisen takia. Toinen syytetyistä on vaihtanut etunimeään tapauksen tutkinnan aikana.

Juttua muokattu 7.12. klo 17.40: Otsikossa käytetty sana seksirikos vaihdettu seksuaalirikokseksi.