Matkailija pääsee Suomeen ilman maahantuloilmoitusta – komissio vaatii linjan kiristämistä

EU-komissio antoi keskiviikkona jäsenmaille joukon koronasuosituksia. Suomi erottuu tilastoista myös alhaisen sekvensointimäärän takia. THL:n mukaan kyse on tilastoharhasta.

Matkustajailmoitus auttaisi komission mukaan uusien koronamuunnosten jäljittämisessä. Kuva: Matti Myller / Yle

EU-komissio herättelee Suomea ja muita jäsenmaita tehostamaan koronantorjuntaa. Suomella on parannettavaa ainakin rajakäytännöissä ja rokotusten edistämisessä.

Suomi on yksi harvoista EU-maista, jotka eivät vaadi matkustajilta matkustajatietolomakkeen täyttämistä ennen maahanpääsyä. Korona-aikana moni maa on ryhtynyt vaatimaan matkailijoilta ennakkotietojen antamista.

Euroopan komissio vaatii jäsenmaita ottamaan lomakkeen käyttöön, jotta uuden omikronmuunnoksen leviäminen estetään.

Lomakkeen avulla saadaan tietoa henkilön vierailemista maista kahden viikon ajalta sekä pystytään jäljittämään ne ihmiset, jotka ovat olleet matkan aikana sairastuneen lähellä.

Suomessa tarve tietojen keräämiselle tunnistetaan, mutta hanketta ei ole viety eteenpäin. Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Tuomas Laosmaa kertoo, että Rajavartiolaitos on todennut terveysviranomaisille, että matkustajatietolomake olisi tarpeellinen.

– Olemme useaan otteeseen pitäneet lomakkeen käyttöönottoa kannatettavana, mutta toistaiseksi terveysviranomaiset eivät ole siihen ilmeisesti muiden kiireidensä johdosta ryhtyneet, Laosmaa kertoo.

Hallitus selvitti aiemmin tänä vuonna maahantuloilmoituksen käyttöönottoa, mutta siitä luovuttiin. Syynä oli se, että järjestelmään liittyvät tekniset järjestelmät, lainsäädäntömuutokset ja erilaiset tietosuojaan liittyvät kysymykset olisivat vaatineet merkittävää lisäselvitystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen sanoo, että myös he olisivat toivoneet tietojen antamiskäytäntöä jo pidemmän aikaa sitten. Se olisi ollut tarpeellinen nyt, kun eteläisestä Afrikasta liikkeelle lähtenyttä uutta koronamuunnosta yritetään jäljittää.

Suomeen on tullut Rajavartiolaitoksen tietojen mukaan lähinnä ulkorajojen kautta reilu 20 ihmistä eteläisen Afrikan riskialueilta. Ketään ei ole Laosmaan mukaan jouduttu käännyttämään.

Valtioneuvosto päätti viikonloppuna, että Suomessa otetaan käyttöön hätäjarrumekanismi, jonka avulla maahantuloa rajoitetaan eteläisen Afrikan maista uuden koronamuunnoksen takia. Maahan pääsee vain, jos on jokin erityinen syy.

EU:n terveyskomissaari lähetti Kiurulle kirjeen

EU-komissio antoi keskiviikkona joukon suosituksia, joilla yhä arvaamattomampaa epidemiaa yritetään hallita.

Jo maanantaina terveyskomissaari Stella Kyriakides lähetti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) sekä muille EU-maiden ministereille kirjeen, jossa hän kehotti jäsenmaita muun muassa nopeuttamaan rokotuksia.

Ylen näkemässä kirjeessä Kyriakides vetoaa siihen, että myös tehosterokotuksia ryhdyttäisiin antamaan kiireellisesti.

ECDC:n Suomea moittiva tilasto turhauttaa THL:ssä

Komissaari painottaa kirjeessään jäsenmaille, että on tärkeää sekvensoida eli tutkia perusteellisemmin riittävä osuus positiivisista koronanäytteistä. Näin viruksen liikkeellä olevista muunnoksista saadaan kattavampi käsitys.

"Tietyt jäsenmaat ovat jäljessä merkittävästi", komissaari kirjoittaa, mutta ei nimeä maita.

Uutistoimisto Reutersin uutisessa tulkittiin tiistaina, että moitteet koskisivat myös Suomea, koska Euroopan tautiviraston ECDC:n tilastoissa Suomi pärjää kehnosti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käsitys tilanteesta on kuitenkin täysin toisenlainen.

THL:n mukaan Suomi sekvensoi 15–20 prosenttia positiivisista näytteistä.

Johtaja Mika Salmisen mukaan Suomen sekvensointimäärät ovat väestömäärään suhteutettuna erityisen hyviä. ECDC:n tilastoissa sijoitus näyttää kuitenkin huonolta, koska Suomi ilmoittaa näytteenottopäivän ja suuri osa muista maista sekvenssitiedon valmistumispäivän.

– Olemme puhuneet tästä ECDC:n kanssa tuhat kertaa. Silti he näyttävät näitä karttoja, jotka ovat aivan pielessä, Salminen sanoo ja kertoo valittaneensa asiasta virastolle taas tänään.

Lue lisää:

Päivittyvään koronaseurantaan pääset tästä.