Suomessa on joutunut sairaalahoitoon ensimmäistä kertaa kolme rokoteannosta saanut henkilö – Husin Järvinen: "Odotettu ilmiö"

Rokotuksista hyvin harva antaa 100-prosenttista suojaa, kun tautipaine on kova, sanoo HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Sairaalahoidon tarve tehosteannoksen myötä kuitenkin Järvisen arvion mukaan vähenee.

Valtaosalle ihmisistä kaksi rokoteannosta antaa jo erinomaisen suojan ja riski joutua tehohoitoon on rokotetuilla hyvin pieni, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen. Helsingin Messukeskuksen koronarokotuspisteellä oli jonoa 2. heinäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kolme rokoteannosta saanut henkilö on joutunut Suomessa tiettävästi ensimmäistä kertaa sairaalahoitoon koronaviruksen takia. HUS raportoi asiasta eilen nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ei tunne tapausta tarkemmin, mutta hän sanoo, ettei ole yllättynyt siitä, että virus on mennyt myös tehosteannoksen saaneen rokotesuojan läpi.

– Se on odotettu ilmiö. En minä tästä isoja otsikkoja tekisi. Emme saa rokotuksilla kaikkia sairaalahoitoon joutumisia estettyä niin kuin on nähty kahden rokotteen jälkeen, mutta aivan ehdoton valtaosa saa rokotteista suojan, hän sanoo.

Myös Israelissa, missä kolmansia annoksia on annettu jo laajalle joukolle, on sairaalahoitoon joutunut myös tehosteannoksen saaneita.

– Se ei kuvasta sitä, että rokote olisi huono, vaan pikemminkin sitä että mikään ei ole lääketieteessä 100-prosenttista. Rokotuksista hyvin harva antaa 100-prosenttista suojaa, kun tautipaine on kova, sanoo Järvinen.

Riski joutua tehohoitoon on hyvin pieni jo kahden annoksen jälkeen

On siis todennäköistä, että myös Suomessa joutuu sairaalahoitoon jatkossa myös kolme rokoteannosta saaneita, kun rokotukset etenevät. Sairaalahoidon tarve tehosteannoksen myötä kuitenkin vähenee, arvioi Järvinen.

– Tapaus tuo tietoa kolmannella annoksella saavutettavista asioista. Sillä voidaan ehkä aavistuksen verran vähentää sairaanhoidon kuormitusta, mutta teho ei varmaankaan ole kovin iso, koska tauti pääosin jyllää tällä hetkellä alle 40-vuotiaissa.

Suomessa on keskusteltu tehosterokotuksen antamisesta ensin yli 40-vuotiaille. Päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

Valtaosalle kaksi annosta antaa jo erinomaisen suojan ja riski joutua tehohoitoon on rokotetuilla hyvin pieni, sanoo Järvinen.

Entä voiko tapauksessa olla kyse omikron-variantista tai jostain muusta uudesta muunnoksesta, joka kiertäisi rokotussuojaa?

– On sekin tietysti mahdollista. En tiedä onko tapaus menossa sekvensointiin, tyypitykseen. Niin kauan kuin tautia on, läpilyönti-infektioita tulee. Väestöstä on edelleen noin 30 prosenttia vailla rokotussuojaa, mikä ylläpitää tartuntoja.

Rokottamattoman kannattaa lähteä hakemaan rokotus ihan oman itsensä takia, kehottaa Järvinen.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 2.12.2021 kello 23 saakka.