Koronapassin takia peruttu lukuisia pikkujouluja pohjalaiskunnissa, mutta kolikolla on myös toinen puoli: "Ilman passia, ei olisi yhtään iltajuhlaa"

Myös heikentynyt koronatilanne on suitsinut juhlaintoa. Silti toive kohtuullisesta kaudesta vielä elää alalla ja tuleville viikoille on varauksia paikoin melko hyvin.

Ravintoloille pikkujoulukausi on tärkeimpiä sesonkeja. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pikkujoulukausi rullaa pohjalaismaakunnissa täydessä vauhdissa, vaikka ravintolarajoitukset ja koronapassi karsivatkin juhlijakuntaa illoista.

Uudet ravintolarajoitukset astuivat voimaan sunnuntaina leviämisvaiheen alueilla eli valtaosassa Suomea sekä myös pohjalaismaakunnissa.

Ravintola kuitenkin voi kiertää ne edellyttämällä asiakkailta koronapassia ja siihen on lähtenyt valtaosa pohjalaisravintoloista.

Pohjanmaalla koronapassi ja heikentynyt tautitilanne ovat aiheuttaneet paikoin pikkujoulujen perusmisaallon. Silti toive kohtuullisesta kaudesta vielä elää ja tuleville viikoille on varauksia melko hyvin.

Vaasassa ravintola Strampenilla uudet rajoitukset toivat peruutusten suman, kertoo ravintolavastaava Jenna Hauhia.

– Sunnuntain jälkeen on tullut parisen sataa peruutusta. Ja joka päivä tulee uusia muutoksia. Henkilömäärät vaihtuvat varauksiin, osa taas peruuttaa kokonaan.

Silti osa viikonlopuista on jopa täyteen buukattu.

– Suhteellisen hyvä kausi on silti tulossa. Osa kokee koronapassin tuovan myös turvaa. Ja lounasajasta on tullut suosittu aika pikkujoulujen järjestämiseen, koska silloin passia ei tarvita, Hauhia kertoo.

Vaasan Strampenilla 75 prosenttia asiakaspaikoista on tällä hetkellä käytössä.

Koronapassivaatimus yllätyksenä

Pietarsaaren Kaupunginhotellin toimitusjohtaja Jonas Emet kertoo, että ihmisiä on pitänyt käännyttää ovelta, kun koronapassia ei olekaan.

– Ehkä se on koronaväsymystäkin, ettei jakseta enää seurata mediaa ja pysyä kartalla kaikista rajoituksista. Yllättävän monelle vaatimus on tullut yllätyksenä, kertoo Emet.

Pietarsaaressa eniten pikkujouluja ovat peruneet keskikokoiset, 20–30 hengen ryhmät. Kokkolassa taas Hotelli Seurahuoneella on peruttu yksittäisiä pikkujoulujuhlia.

Hotelliyrittäjä Anne Kajalaakso on silti tyytyväinen koronapassiin.

– Ilman passia ei olisi yhtään juhlaa ilta-aikaan.

Pietarsaaren Kaupunginhotellissa passien tarkastukset ovat sujuneet, mutta aikaa ne vievät.

– Viikonloppuna passien tarkastus sitoo yhden järjestyksenvalvojan, kun väkeä on enemmän, kertoo Emet.

Isoja tilaisuuksia aiempaa vähemmän

Pikkujouluja ei juhlita normaalivuosien tapaa myöskään eteläpohjalaisravintoloissa. Myös Etelä-Pohjanmaalla koronapassi vaikuttaa olevan suurin syy perumisille.

Kuitenkin Mallaskosken panimoravintolassa Seinäjoella peruutuksia on tullut varausmäärään suhteutettuna vähän.

– Noin 5 prosenttia loppuvuoden pikkujoulujuhlista on peruttu. Se tarkoittaa noin viittäkymmentä ihmistä, laskeskelee ravintoloitsija Sanna Harju.

Panimoravintolassa 80 asiakaspaikasta noin 60 täytetään.

Toisaalta Uppalan Kartanossa työntekijäpula on suitsinut reippaasti pikkujouluvarausten vastaanottamista. Silti pikkujoulukaudesta odotetaan maakunnassa kohtuullista, vaikka isoja tilaisuuksia on selvästi aiempaa vähemmän.

Paikoin iltavarauksia on vaihdettu päivälle, koska lounasaikana koronapassia ei vaadita.

Koronapassilla ravintoloiden toiminta kuitenkin pyörii, ajattelee moni yrittäjä.

– Se on saanut empiviä seurueita vahvistamaan varauksena, kun juhlimaan voi tulla turvallisemmalla mielellä, kertoo Harju

Kaikkien leviämisalueiden ravintoloiden, joissa myydään alkoholia, on lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa kello 18, jos koronapassi ei ole käytössä.