Koulujen koronakäytännöt vaihtelevat pitkin maata – listasimme koulujen kymmenen tärkeintä keinoa vähentää tartuntoja

Viime viikkoina alle 12-vuotiaiden koronatartuntojen ilmaantuvuus on kasvanut. Viikolla 46 varmistetuista koronatartunnoista 28 prosenttia todettiin alle 12-vuotiailla.

Vuorentaustan koulun ysiluokkalaiset Konsta Tikkakoski (vas.) ja Tuukka Tirilä luokassa. Taustalla seinällä koululaisten tekemiä töitä.
Ylöjärven Vuorentaustan koulun ysiluokkalaiset Konsta Tikkakoski (vas.) ja Tuukka Tirilä kertovat, että huomattavan paljon luokkakavereita voi olla poissa koronatoimien takia. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaus ja leikkaus Marko Melto / Yle.

Elämme hybridistrategian aikaa. Se tarkoittaa, että kouluissakin toimitaan koronan suhteen paikallisten linjausten mukaisesti.

Esimerkiksi Turussa (siirryt toiseen palveluun)maskin käyttöä suositellaan peruskouluissa luokille 4.–9. Kun taas Kuopiossa (siirryt toiseen palveluun)maskeja suositellaan yli 12-vuotiaille eli käytännössä 6.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Kunnat ja koulut tiedottavat itse toimista.

Kävimme läpi koulujen eri tapoja vähentää koronatartuntojen riskiä Opetushallituksen juristin ja luokanopettaja Laura Francken kanssa.

1. Pienissäkin oireissa on jäätävä kotiin

Yhtään kipeänä ei siis saa mennä kouluun, oli oire mikä vaan. Myös lievien nuhaoireiden suhteen on monin paikoin kiristetty toimia.

– Se, ettei oireisena saa tulla kouluun, on erittäin merkittävä keino, toteaa Francke.

2. Käsien pesu ja väljyys

Vaikka koronatoimien suhteen päätetään paikallisesti koulujen toiminnasta, on myös kansallisia suosituksia (siirryt toiseen palveluun).

Koko Suomessa on hybridistrategian mukaan voimassa tartuntatautilain 58 C pykälä ja Terveyden ja hyvinvoinnninlaitoksen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön hygieniasuositukset eli kouluissakin pitää ylläpitää väljyyttä ja olla käsienpesumahdollisuus.

Paikallisesti voidaan päättää tiukemmista suosituksista.

3. Ryhmiä pidetään erillään

Kouluissa on jälleen alettu erotella oppilasryhmiä tarkemmin eri tiloihin kuten koronaepidemian aikaisempina vaiheina. Esimerkiksi Lempäälässä on päätetty pyrkiä toimimaan vain omissa ryhmissä. Luokka-asteita ei sekoiteta. Poikkeuksena Lempäälässä ovat ulkoilu sekä käsityötunnit, joissa kiinnitetään huomio erityisesti turvaväleihin.

4. Ruokailujen porrastaminen

Eri toimintoja voi kouluissa porrastaa niin, etteivät ryhmät kohtaa toisiaan. Kouluissa on porrastettu esimerkiksi ruokailuja ja välitunteja.

5. Maski kasvoille

Maskista on eri kunnissa erilaisia suosituksia. Pienimmille koululaisille maskeja ei suositella, mutta noin 12-vuotiaista alkaen suositukset ovat yleisempiä.

– Emme ole lopettaneet syksyllä maskisuositusta ollenkaan, vaan kuudennesta luokasta eteenpäin on käytetty maskeja koko ajan, sanoo Ylöjärven sivistysjohtaja Matti Hursti.

Henkilökunnallekin on maskisuosituksia, kuten myös oppilaiden vanhemmille ja muille koulun tiloissa vieraileville.

6. Ilmanvaihdon tehostaminen

THL:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan ilmanvaihdolla voidaan pienentää koronatartunnan riskiä huomattavasti. Ilmanvaihto on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa maskia ei voi käyttää. Suosituksissa koulujen ilmanvaihdon tulisi olla käynnissä kaksi tuntia ennen päivän alkua ja kaksi tuntia koulun käyttäjien lähdettyä.

7. Vierailijoiden ja huoltajien sisälle pääsyn rajoittaminen

Koronapandemian aikana on nähty tilanteita, joissa on kielletty vierailijoiden pääsy koulujen sisätiloihin. Tämä keino on edelleen käytössä. On mahdollista myös rajata huoltajien pääsy esimerkiksi eteistiloihin tai aulatiloihin.

8. Henkilöstön kokoontumisten välttäminen

Sosiaali- ja terveysministeriön ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen yhteisessä tiedotustilaisuudessa todettiin torstaina, että lasten tartuntoja ehkäistään parhaiten torjumalla aikuisten tartuntoja. Tartuntoja tulee enemmän aikuisilta lapsille kuin lasten välillä.

Francken mukaan yksi keino on järjestää henkilöstön tapaamiset etänä.

9. Koulun ulkopuolisten tilojen välttäminen

Koulut voivat päättää olla järjestämättä toimintaa koulun ulkopuolisissa sisätiloissa, joissa on koulun ulkopuolisia ihmisiä. Esimerkiksi muita julkisia tiloja ja julkista liikennettä voisi vältellä.

10. Koulun sulkeminen ja etäopetus

Uudenkaupungin alueella on suljettu neljä koulua jouluun asti. Lähikoulua jatketaan vain ensimmäisen kolmen luokan oppilaille ja erityistukea tarvitseville oppilaille. Kärkölässä suljettiin melkein koko kunta.

Tämä on viimeinen vaihtoehto, jota koitetaan Francken mukaan välttää loppuun asti. Päätökset etäopetuksesta tulevat perusopetuslain 20 pykälän mukaan tartuntatautiviranomaiselta ja lopulta opetuksen järjestäjältä.

– Lainsäädäntö lähtee siitä, että etäopetus on viimesijainen keino. Jos tartuntatautitilanne on heikko, niin silloin se on varmasti järkevä vaihtoehto, Francke toteaa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan Pirkanmaalla ei olla lähellä etäopetukseen siirtymistä, sillä silloin pitäisi yhteiskunnan muutenkin olla suljettu.

– Asioita arvioidaan tilanteesta riippuen. Joskus luokan tai koulun etäopetus on hetkellisesti perusteltua tilanteen rauhoittamiseksi.

Entä rokotukset?

Kouluissa huolehditaan rokotusten osalta lähinnä käytännön järjestelyistä. On jokaisen oppilaan ja huoltajan oma päätös ottaako rokotetta. Ylöjärvellä kaupunki päätti muistuttaa marraskuun puolivälissä (siirryt toiseen palveluun)myös rokotteista.

– Korostamme myös 12 vuotta täyttäneiden osalta täyden rokotussuojan merkitystä, todetaan kaupungin tiedotteessa.

Torstaina selvisi, että myös 5–11-vuotiaita aletaan rokottaa.

Entä tiukemmat karanteenit?

Karanteenista päättävät terveysviranomaiset, joten niihin ei voida kouluilla vaikuttaa.

Pirkanmaalla karanteenin asettaminen kohdistuu pitkäkestoisimpiin ja intensiivisimpiin altistumisiin, esimerkiksi samassa kodissa asuviin. Myös rokotesuoja vaikuttaa siihen asetetaanko karanteeniin.

Mitä mieltä olet koulujen koronatoimista? Keskustelu on auki perjantaihin 3. joulukuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää: