Kaskinen budjetoi miinustuloksen vielä vuodelle 2022 – sen jälkeen ennakoidaan positiivisempaa tulosta

Ensi vuoden tulos on 600 000 euroa miinuksella Kaskisissa. Talousjohtajan mukaan mistään kriisikunnasta ei vielä tarvitse puhua, sillä trendin uskotaan kääntyvän vuonna 2023.

Kaskisten talousjohtaja Esa Högnäsbacka ei näe että Kaskinen olisi taloudellisessa kriisissä. Kuva: Yle/Juho Teir

Kaskinen budjetoi kuudensadan tuhannen euron miinustuloksen vuodelle 2022. Kaupunginhallitus käsitteli budjettia tiistaisessa kokouksessaan. Vime vuoden kirjanpito osoittaa miljoonan miinusta, ja myös tämän vuoden tulos tulee olemaan pakkasen puolella.

Kaskisten talousjohtaja Esa Högnäsbackan mukaan Kaskinen ei kuitenkaan ole kriisikunta vielä, ja uskoa löytyy että Pohjanmaan hyvinvointialueen ansiosta vuoden 2023 tulos tulee olemaan plusmerkkinen.

Vuosi 2022 tulee kuitenkin olemaan vaikea.

– Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin Pohjanmaan hyvinvointialueen alaisuuteen, niin kunnat vastaavat kuluista vielä vuonna 2022, Högnäsbacka toteaa.

Aikaisemmin on jo päätetty että kunnallisvero nousee yksikön verran 23 prosenttiin, ja myös kiinteistöverotusta kiristetään. Toimenpiteistä huolimatta ei tulosta saada positiiviseksi vielä ensi vuonna.

Vuodelle 2023 laskelmat ennustavat noin 350 000 euron voittoa. Mutta sekin on epävarmaa.

– Emme vielä tiedä kuinka suuri osuus kunnalisverosta katoaa vuodesta 2023 eteenpäin.

Samalla valtionosuus tulee poistumaan vuodesta 2023 lähtien. Ensi vuoden valtionosuus on budjetin mukaan 2,7 miljoonaa euroa.

Budjetti ja taloussuunnitelma etenee nyt valtuuston käsiteltäväksi.

Lue lisää aiheesta Svenska Yle Österbottenin sivuilta.