Etelä-Afrikassa koronatartuntojen määrä on kaksinkertaistunut, mutta tutkijoiden mukaan on liian aikaista vahvistaa, johtuuko se omikronista

Tautitapausten määrä on kasvanut Etelä-Afrikassa voimakkaasti marraskuun puolivälistä lähtien. Eilen uusia tartuntoja oli lähes 8 600.

Mies sai koronarokotteen tiistaina Kapkaupungissa. Kuva: Xabiso Mkhabela / AOP

Etelä-Afrikassa uusien koronatartuntojen määrä lähes kaksinkertaistui päivässä. Eilen keskiviikkona uusia tartuntoja vahvistettiin lähes 8 600. Tiistaina niitä oli lähes 4 400.

Eilen otetuista näytteistä 17 prosenttia oli positiivisia. Sairaalahoitoon joutuneiden ihmisten määrä ei ole noussut Etelä-Afrikassa samassa suhteessa uusien tautitapausten kanssa.

Etelä-Afrikassa on vahvistettiin viime viikolla havaitun uutta omikron-varianttia, joka on aiheuttanut huolta ja lisännyt rajoituksia eri puolilla maailmaa.

Asiantuntijoiden mukaan on vielä liian aikaista sanoa, johtuuko tautitapausten määrän voimakas kasvu Etelä-Afrikassa omikronista. Mahdollista se kuitenkin on.

Viranomaisten mukaan kolmessa neljäsosassa marraskuussa tarkemmin tutkituista (sekvensoiduista) näytteistä oli omikronia. Ensimmäinen vahvistettu tapaus todettiin marraskuun 8. päivänä.

Parhaillaan myös Etelä-Afrikassa tutkitaan, leviääkö omikron aiempia variantteja helpommin ja kuinka hyvin rokotteet suojaavat sitä vastaan.

Jyrkkä tartuntojen määrän nousu alkoi marraskuun puolivälissä

Tautitapausten määrä on kasvanut Etelä-Afrikassa todella voimakkaasti. Vielä marraskuun alussa maassa oli keskimäärin 200 tartuntaa päivässä.

Marraskuun puolivälissä tartuntojen määrä kääntyi jyrkkään nousuun, ja sama suuntaus voi asiantuntijoiden mukaan jatkua.

– On mahdollista, että viikon aikana tartuntamäärät yhä kaksin- tai kolminkertaistuvat, arvioi Maailman terveysjärjestön eteläisestä Afrikasta vastaava virologi Nicksy Gumede-Moeletsi.

Edellisen tartuntahuipun aikaan viime kesänä Etelä-Afrikassa oli enimmillään yli 20 000 vahvistettua koronatartuntaa päivässä.

Etelä-Afrikassa on 60 miljoonaa asukasta. Tähän mennessä maassa on vahvistettu yli 2,9 miljoonaa koronatartuntaa. Koronan aiheuttamaan tautiin on kuollut lähes 90 000 ihmistä.