Paksuus voi hämätä: viiden sentin jääkerros saattaa kestää sata kiloa, mutta ei läheskään aina

Luonnonjää voi pettää yllättävissäkin paikoissa. Jäillä ei ole vielä syytä liikkua, ellei kokemusta ja asianmukaisia varusteita ole.

Kuva Vuosaaren sillalta tiistaina 30. marraskuuta. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Jäätilanne on epävakaa lähes koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio ei lähtisi vielä jäille kulkemaan, etenkään etelässä.

– Viisisenttinen jää kestää noin sata kiloa, jos se on virheetöntä, mutta sitä luonnonjää ei koskaan ole. 10 senttiä tarvitaan, ennen kuin jäälle on syytä lähteä, Vainio sanoo.

Hän muistuttaa, ettei jäille kannata lähteä yhden kairauksen perusteella.

– Jos jään paksuudeksi mitataan vaikka viisi senttiä, luonnonjäillä se voi olla 10 metrin päässä kolme senttiä tai toiseen suuntaan saman matkan päässä 10 senttiä, hän toteaa.

Torstaiaamuna tehtyjen kairausten perusteella Helsingin ja Espoon rajamailla Laajalahdessa jäätä on kahdesta viiteen senttiä.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntijan Jouni Vainion mukaan Etelä-Suomessa ei ole vielä mitään asiaa jäille. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Myös Suomenlahden merivartiosto kehottaa olemaan menemättä meren jäälle ja varustautumaan asianmukaisesti, sillä jäät ovat vielä kehittymässä ja ovat hyvin heikkoja.

Toistaiseksi merivartioston tietoon ei kuitenkaan ole tullut Suomenlahden merialueella tapahtuneita heikkoihin jäihin liittyviä meripelastustehtäviä.

Eri puolilla Suomea heikkoihin jäihin on jo kuitenkin pudonnut ja hukkunut useita.

"Varoitukset kaikuvat kuuroille korville"

Jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan Perämeren pohjoisosassa ja rannikkoalueella sekä Vaasan saaristossa alkaa jo olla jäätä, mutta käyttökelpoista se ei vielä ole. Jäätilannetta voi seurata Ilmatieteen laitoksen jääkartasta (siirryt toiseen palveluun).

– Perämeren pohjukassa rantajäät kyllä kävelijää kestävät, mutta siellä tapana on ajaa autolla tai moottorikelkalla, ja sitä jäät eivät vielä kestä.

Heikoista jäistä on varoiteltu viime viikkoina ympäri maata. Keskiviikkona kaksi noin 70-vuotiasta miestä hukkui jäihin Pohjois-Savossa.

– Tuntuu, että varoitukset heikoista jäistä kaikuvat kuuroille korville. Jäälle ei nyt todellakaan kannata mennä, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomestari Kalevi Bruun totesi keskiviikkona.

Vaaranpaikkoja jäillä voi ilmetä yllättävissäkin paikoissa. Vesi jäätyy heikommin sellaisissa paikoissa, joissa vesi liikkuu.

– Liikkuvaa vettä on esimerkiksi salmissa, kapeikoissa, niemien kärjissä, karikkojen kohdilla, viemäreiden suilla ja kaislikoissa. Hyvin paljon on paikkoja, joissa on heikompaa, jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Jäillä voi jo nyt nähdä pilkkijöitä ja retkiluistelijoita, mutta he ovat kokeneita jäillä liikkujia, Vainio huomauttaa.

– Heillä on usein vaatteiden välissä kuivapuku ja varavaatteet vesitiiviisti pakattuna. Jos jäillä osaa liikkua, niin voi, mutta yleisesti ottaen vielä ei ole sen aika.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 3.12.2021 kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi: