"Tämä on kaikille se eka kerta" – näin Tampereen liikenne muuttuu, kun 13 000 ihmistä menee uudelle areenalle perjantaina

Areenalle saapuvia suositellaan käyttämään oman auton sijaan julkisia. Liikennejärjestelyt ovat vielä kesken, eikä kaikkia liikennevaloja ole saatu laitettua.

Tampereen areenan liikennejärjestelyt ovat vielä vaiheessa, eikä kaikkia liikennevaloja ole ehditty laittaa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tuo kohta sentään saatiin kuntoon, Tampereen kaupungin katuinsinööri Marko Korpela näyttää uuden Tampereen areenan lähellä.

Tampereen areenan ensimmäinen jääkiekkopeli Tappara-Ilves pelataan tulevana perjantaina 3. joulukuuta. Peli on myyty loppuun ja areenalle odotetaan saapuvan yli 13 000 ihmistä. Tämä aiheuttaa myös muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Liikennejärjestelyt ovat katujen mylläämisen takia vielä kesken, mikä lisää ruuhkaa ja mahdollista epätietoisuutta. Esimerkiksi Kalevantien ja Kanslerinrinteen välille jää tilapäiset kiertoliittymät. Kaikkia liikennevaloja ei ole saatu laitettua.

– On käytännössä mahdoton sanoa, missä liikenne ruuhkautuu pahiten. Vähän joka puolella, Korpela sanoo.

Tampereen yliopiston lähellä on käytössä tilapäiset liikennejärjestelyt. Niitä ei ehditä saada kuntoon ennen pelejä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Etenkin pelin jälkeen toivotaan malttia. Ihmiset lähtevät pelistä yhtä aikaa mutta uudelle areenalle menoon varataan aikaa jo koronapassin tarkastamisen takia.

– Kun 13 000 henkeä poistuu yhdessä hujauksessa, ei se onnistu sormia napsauttamalla. Pitää varata siihen enemmän aikaa kuin Hakametsässä. Tämä on kaikille se eka kerta, Korpela muistuttaa.

"Palautetta saadaan aivan varmasti"

Osa liikennehaasteista jatkuu viikonlopun jälkeenkin.

– Haasteet jatkuvat tämän jälkeenkin. Palautetta saadaan aivan varmasti.

Palaute otetaan Korpelan mukaan tosissaan ja jo lauantain pelissä saattaa olla erilaiset liikennejärjestelyt, jos näin todetaan.

Liikenteen sähköisten ohjausjärjestelmien pitäisi olla käytössä ensi vuoden alkupuolella.

Katuja suljetaan

Katuinsinööri kertoo, että lähialueen katuja joudutaan sulkemaan, jotta areenalle menijöiden ja tulijoiden kulkuyhteydet ovat turvalliset.

Moottoriajoneuvoliikenteeltä suljetaan perjantaina noin kello 17–22.30 välisenä aikana Rautatienkatu väliltä Suvantokatu-Vuolteenkatu ja Vuolteenkatu suljetaan väliltä Hatanpään valtatie-Sorinsilta. Sorinkatu suljetaan käytännössä kokonaan.

– Liikenne kotiin ja kiinteistöihin on kuitenkin sallittu tapahtuman aikana.

Tampereen kaupungin katuinsinööri Marko Korpela toivoo malttia ja tarkkuutta kaupunkilaisilta. Kuva: Antti Eintola / Yle

Liikennettä joudutaan rajoittamaan myös Sumeliuksenkadulla, jossa läpiajo on molempiin suuntiin kielletty. Parkkihalleihin ja kiinteistöihin saa kuitenkin ajaa. Sulkua ei avata ottelun aikana.

– Lauantaina sulut alkavat noin kello 14.30 ja päättyvät noin kello 20.

Alueen sulkeminen aiheuttaa muutoksia myös bussiliikenteeseen.

Julkisilla oman auton sijaan

Oma auto ei välttämättä ole Korpelan mukaan paras kulkuväline paikan päälle areenalle tullessa. Korpela muistuttaa myös julkisten ruuhkautumisesta viikonlopun aikana.

– Kannattaa varautua siihen, että välttämättä siihen ensimmäiseen bussiin tai ratikkaan ei mahdu.

Pääsisäänkäynti on areenan pohjoisosassa, joten tapahtumapaikalle pääsee helpoiten kävellen Sorinsillan ja Sorinkadun kautta. Sorinsillalla on kaksi kulkureittiä, jotka sijaitsevat Kansikadulla sekä Kannen rakennuksien Opaalin ja Topaasin välissä.

Sorinkadulta on yhteys Kansikujalle, jossa on portaat ja esteetön hissiyhteys areenalle.

Korpela toivoo ihmisiltä tapahtuman aikaan malttia. Ruuhkilta ei viikonlopun aikana hänen mukaansa vältytä, ja niitä syntyy kauemmaksikin areenan läheisyydestä varsinkin silloin, kun areena alkaa tyhjentyä.

– Kotimatkaan on syytä varata vähän enemmän aikaa. Ruuhkat tulevat ulottumaan kaduille, parkkihalleihin ja bussipysäkeille. Keskusta ei ihan hetkessä tyhjene.

Pelastuslaitos tarkkailee liikennettä

Myös Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastusyksiköitä ja henkilöstöä tarkkailee liikennejärjestelyjä viikonloppuna.

Tarkkailun perusteella voidaan ennakoida liikenneruuhkien mahdollisia vaikutuksia hälytysajoneuvojen liikkumiseen sekä valmistautua suurten tapahtumien aiheuttamiin valmiushaasteisin pelastuslaitoksen näkökulmasta.

Pelastuslaitoksen yksiköitä on sijoitettu Viinikan liikenneympyrän läheisyyteen, Kalevan kirkon lähelle, Hämeenpuistoon sekä Tammelaan, josta voi myös seurata Rantatunnelin tilannetta.

Mitä mieltä uutisesta? Voit keskustella aiheesta 3.12. klo 23 asti.