Hyppää sisältöön

Kiertävä sydänneuvola tarjoaa vertaistukea sairastuneille ja valistusta niille, joiden sydän on vielä kunnossa

Sydänneuvola aloitti kierroksensa Satakunnan alueella tämän vuoden alussa. Poikkeuksellinen vuosi on rajoittanut palveluiden tarjoamista, mutta esimerkiksi puhelimessa ehtii puhua rauhassa mieltä painavista asioista.

Satakunnan sydänpiirin kiertävä sydänneuvola vierailee Porin maaseutualueella, Ulvilassa, Nakkilassa, Harjavallassa, Kokemäellä ja Eurajoen Luvialla. Yhteistyössä ovat mukana muun muassa kyläyhdistykset. Kuva: Johanna Manu / Yle

Satakunnan sydänpiirin kiertävä sydänneuvola on onnistunut tavoittamaan kohderyhmänsä, vaikka koronaepidemia sotki suunnitelmat.

Vuoden alussa käynnistyneen kaksivuotisen toiminnan aikana oli tarkoitus pitää kiertävän sydänneuvolan ovia avoinna kaikille, pop-up-luonteisesti eri paikkakunnilla. Nyt terveysturvallisuus on pakottanut toiminnan ajanvarauksiin, kertoo Satakunnan sydänpiirin sairaanhoitaja Terhi Saari-Hannibal.

– Neuvolapisteitä on ollut esimerkiksi kylätaloilla, apteekeissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Alun perin ajatus oli, että niissä voisi vain piipahtaa, mutta koronan takia päädyimme pääosin ajanvarauksiin, jottei isoa määrää ihmisiä kerry paikalle odottelemaan.

Henkilökohtaisten tapaamisten lisäksi tukea onkin nyt tarjottu paljon netissä ja puhelimessa.

– Moni on ollut tyytyväinen siitä, että aiheesta pääsee rauhassa keskustelemaan puhelimessa, Saari-Hannibal toteaa.

Kiertävä sydänneuvola tarjoaa tukea sydänterveydestä huolehtimiseen niin ennaltaehkäisevästi kuin sairauden jo puhjettua.

Ennaltaehkäisyä ja neuvoja jo sairastuneelle

Sydänpiirin tarjoama elintapaohjaus aloitetaan jo kouluikäisistä. Sitä on tarjolla missä elämänvaiheessa tahansa.

– Meiltä saa neuvoja siihen, miten pitäisi toimia, jotta oma sydän pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa. Keskustelunaiheet voivat olla moninaisia, sillä sydänterveyteen vaikuttavat niin monet asiat, kuten liikkuminen, ravinto, uni ja mielen hyvinvointi, Terhi Saari-Hannibal kertoo.

Jos sydän on jo sairastunut, on neuvoille erityisesti silloin tarvetta.

– Monella meihin yhteyttä ottavalla ihmisellä on taustalla tuore sairastuminen. He eivät ehkä ole huomanneet kysyä sairaalassa kaikkia liikkumiseen, syömiseen ja sydäntuntemuksiin liittyviä käytännön kysymyksiä. Meiltä saa selvyyttä siihen, mitä pitäisi tehdä tai pitäisikö jotain välttää, jotta sairaus ei pahene.

Vertaistuella on tässä merkittävä vaikutus. Sydänliitolla on vertaistukihenkilöitä ympäri Suomea, joten avun saaminen ei ole paikkakuntasidonnaista.

Terhi Saari-Hannibalin viesti onkin:

– Jos sairastut, älä jää yksin.