Maahan muuttaneen voi olla hankala päästä omasta kuplastaan, Jyväskylässä siinä auttaa Juttuklubi: "Täydellinen paikka tutustua ja verkostoitua", sanoo Paula Faroni

Jyväskylän kaupunki yhteistyökumppaneineen perusti vieraskielisille työnhakijoille uuden työelämään perehdyttävän palvelun. Nelisenkymmentä maahanmuuttajaa tapaa viikoittain puhuakseen suomea ja tavatakseen suomalaisia työnantajia.

Juttuklubilaisten ryhmä Junanradan ylitystunneissa lutakossa.
Juttuklubi on yksi väylä yrittää saada osaava työvoima ja työvoimapulasta kärsivä työelämä yhteen.

Jyväskylän satamassa sijaitsevan hotellin pöydissä pulppuaa puhe suomen kielellä. Kolmisenkymmentä Jyväskylässä asuvaa maahanmuuttajaa on kokoontunut keskiviikkoiseen kerhoonsa, Juttuklubiin.

– Olen asunut kaksi ja puoli vuotta Suomessa. Olen kotoisin Guatemalasta ja ammatiltani olen asianajaja. Opiskelen tällä hetkellä suomen kieltä Jyväskylän yliopistossa ja oikeustiedettä Itä-Suomen yliopistossa, kertoo Juan Carlos Pinula Us suomeksi.

Rakkauden perässä Suomeen muuttanut Pinula Us on yksi juttuklubilaisista. Klubi on Jyväskylään perustettu uusi palvelu, jolla pyritään perehdyttämään vieraskielisiä työnhakijoita suomalaiseen työelämään ja suomen kieleen.

Juttuklubissa on joka kerta aina eri työllistymiseen liittyvä aihe. Viime keskiviikkona kerholaiset saivat vinkkejä työnhakuun. Esimerkiksi, mistä voi löytää työpaikkailmoituksia ja millaisia työhakemuksia kannattaa tehdä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Klubilla yritetään saada puhkaistua maahanmuuttajien kuplia. Työllisyyspalvelujen työllisyysjohtajan mukaan suomalaisiin piireihin ei ole helppo päästä, jos ei ole muuta kuin oma opiskelu-, perhepiiri tai sukuyhteisö.

– Yhteyksiä ulkopuoliseen maailmaan on aika vaikea löytää. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten pienillä teoilla voidaan saada uusia avauksia aikaiseksi, sanoo työllisyysjohtaja Päivi Pöntinen Jyväskylän työllisyyspalveluista.

Juttuklubi syntyi tarpeeseen

Juttuklubi sai alkunsa neljän kansainvälisen bisneksen parissa työskentelevän naisen ideasta. He lähtivät pyörittämään kerhoa oman työajan ulkopuolella vapaaehtoisvoimin.

– Aloimme miettiä, että miten ulkomaalaistaustaisia ihmisiä saataisiin vapaamuotoisesti tapaamaan kantaväestöä ja juttelemaan heidän kanssaan, kertoo yksi klubin perustajista Business Jyväskylässä projektipäällikkönä työskentelevä Tiina Järvelin.

Paula Faroni (vas.), Juan Carlos Pinula Us, Tiina Järvelin ja Maaris Grunskis Latviasta osallistuvat Juttuklubissa tutustumisleikkiin. Viime keskiviikkona klubissa oli edustettuna 18 eri kansallisuutta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Juttuklubiin lähti mukaan heti alussa myös Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelut. Ensimmäinen vierailu tehtiin lokakuun alussa Business Jyväskylään. Syksyn mittaan on tutustuttu myös esimerkiksi Monikulttuurikeskus Gloriaan, Keski-Suomen Kauppakamariin ja Jyväskylän kaupungintaloon.

– On tunnistettu ilmiö, että vierasta ei oteta töihin on kyse sitten suomalaisesta tai maahanmuuttajasta. Pitkälti se johtuu tiedon puutteesta ja vääristä mielikuvista. Nyt tutustutamme vieraskielisiä työnhakijoita suomalaisiin työantajiin, sanoo Päivi Pöntinen.

Juttuklubissa kuin pikatreffeillä

Juttuklubin emäntä Kolumbiasta kotoisin oleva Ana Maria Limma puikkelehtii tonttulakki päässä hotellin pöydästä toiseen jakaen uusia ennalta mietittyjä puheen aiheita juttuklubilasille. Kerhossa kukkii eri kielien ja kulttuurien runsaus.

Ensimmäisellä vierailulla oli mukana kymmenisen maahanmuuttajaa. Sen jälkeen määrä on kasvanut aina neljäänkymmeneen.

– Meillä on mukana kerholaisia Japanista Latviaan ja Afrikasta Kolumbiaan. Tämä on kuin oltaisiin pikatreffeillä tapaamassa monia eri ihmisiä esimerkiksi työnantajia. Tämä on turvallinen ympäristö, ja kenenkään ei tarvitse arastella, sanoo Ana Maria Limma Juttuklubin koordinaattori.

Ana Maria Limma toimii maahanmuuttajien ohjaajana Jyväskylän työllisyyspalveluissa. Hän on ollut myös moottori Juttuklubissa ja järjestänyt esimerkiksi yirtysvierailut. Juttuklubi jatkuu myös ensi vuonna. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Tällä kertaa Juttuklubissa Sokos Hotel Paviljongissa on paikalla Keskimaan työnantajapuolen edustajat. Ravintola-alalla kärsitään työvoimapulasta ja esimerkiksi kokeista on kova pula. Kaikki työhakemukset otetaan ilolla vastaan vaikka englanniksi.

Kaikissa tehtävissä ei Keskimaan ravintola- ja majoitusalan kehityspäällikön mukaan vaadita suomen kielen taitoa. Työhakemusta tutkittaessa ei Keskimaalla hakijan nimeä katsota.

– Sanoisinpa jopa näin, että meillä ei ole enää pitkään aikaan ollut varaa olla ottamatta myös kansainvälisiä hakemuksia vastaan. Suomalaista työvoimaa on liian vähän, ja toisaalta kansainväliset hakijat ovat usein erittäin osaavia, kertoo majoitus- ja ravintola-alan kehityspäällikkö Päivi Kinnunen Keskimaalta.

Työhaastatteluja ja työharjoittelupaikkoja

Juttuklubi on jo poikinut muutamia työhaastatteluja ja työharjoittelupaikkoja.

Guatemalasta kotoisin oleva Juan Carlos Pinula Us on päässyt jo kahteen eri työharjoitteluun. Hän haluaisi oppia suomen kielen niin hyvin, että hän pystyisi tekemään töitä suomeksi.

Hän työskenteli kotimaassaan neuvonantajana ihmisoikeusasioissa. Opetushallituksesta saamansa päätöksen mukaan hänen täytyy opiskella Suomessa 60 opintopistettä oikeustiedettä, jotta hän saa toimia asianajajana myös Suomessa.

Hän haluaisi jäädä Suomeen. Juttuklubi on tarjonnut hänestä hienon mahdollisuuden tutustua suomalaiseen työelämään.

– Juttuklubin kautta saa paljon erilaisia kontakteja ja ammatillisia verkostoja. Täältä voi saada myös työkaluja työnhakuun. Se on tärkeää tulevaisuuden kannalta.

Paula Faroni on tehnyt Suomessa ollessaan muun maussa vapaaehtoistöitä kirkossa. Hän on ollut kotouttamassa maahanmuuttajia. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Brasilialainen Paula Faroni tuli kaksi vuotta sitten Suomeen tekemään maisteriopintonsa loppuun.

Hän tapasi Suomessa miehen ja haluaisi nyt löytää täältä Brasiliassa tekemiään projektipäällikön töitä. Hän on hakenut monia eri paikkoja, mutta ei ole onnistunut vielä pääsemään työhaastatteluun.

– Työn saaminen on Suomessa vaikeaa, mutta täytyy pysyä positiivisena ja motivoituneena. Juttuklubi on täydellinen paikka tutustua yrityksiin ja verkostoitua, sanoo Paula Faroni englanniksi.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23.00 saakka.