Taas yksi poikkeusvuosi: muualla Suomessa ylioppilaat saavat valkolakin rajoitusten keskellä, mutta eräs poikkeus maasta löytyy

Uudet ylioppilaat saavat tänään perjantaina valkolakin päähänsä. Tutkinnon suorittaneiden juhlan muotoon vaikuttavat suuresti koronarajoitukset. Sotkamossa lakitetaan 18 ylioppilasta.

Sotkamosta valmistuva Aino Pihlava kuvailee tunnelmiaan hyviksi. Omissa juhlissa koronatilanne otetaan huomioon ja toive on, että vieraat tekisivät pikatestin Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Syksyn uudet ylioppilaat ovat eläneet koronapandemian kanssa lähes kaksi vuotta. Se on vaikuttanut niin penkkareihin kuin koulunkäyntiin.

Esimerkiksi keväällä 2021 kirjoituksiin kehotettiin tulemaan omaehtoisen karanteenin kautta. Silloin sotkamolainen Heljä Saastamoinen toivoi, että saisi juhlia valkolakkia normaalisti.

Kuuntele viimekeväinen haastattelu:

Nyt Saastamoinen ja 17 muuta uutta ylioppilasta ovat saaneet kutsua vieraita entisen normaalin malliin. Koronatilanne huomioidaan lukion juhlissa, ja myös koulun muut oppilaat pääsevät Sotkamossa lakitukseen.

Aino Pihlava valmistuu Sotkamon urheilulukion puolelta.

– Koronan alkuaika oli raskasta. Olin alkuun yksin aika paljon. Viime talvena oli rankkaa hiihtämisen suhteen, koska ei tiennyt, pääseekö kisoihin vai ei, Pihlava summaa.

Tilanne ei ole kaikkialla Sotkamon kaltainen, sillä ympäri Suomea on jännitetty koronatilanteen pahentumista.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri kertoo, että useimmissa lukioissa tarvitaan esimerkiksi erityisjärjestelyitä, ohjelmaa, reitityksiä ja mahdollisia porrastuksia.

– Vierasmäärän rajoitus on vain yksi elementti. Erikoisjärjestelyitä on valtaosassa lukioita. Kuukausi sitten ajateltiin, että helppoon suuntaan mennään, hän sanoo.

Erilaisia juhlakäytäntöjä

Kainuussa juhlia rajoitetaan vierasmäärän osalta Kajaanin lukiossa. Suomussalmella lakin saa yksi ylioppilas, joten hän on saanut kutsua juhliin haluamansa vieraat. Puolangan ainut ylioppilas ei halunnut juhlia.

Sotkamosta valmistuva Aino Pihlava kuvailee tunnelmiaan hyviksi.

– Kirjoitukset menivät hyvin. On mukavaa juhlistaa tuloksia.

Pihlavan lakitukseen saapuvat vieraiksi omat vanhemmat. Juhlia vietetään lapsuudenkodissa Ylöjärvellä.

Siellä koronatilanne on huomattavasti Kainuuta heikompi. Pirkanmaa on leviämisvaiheessa (siirryt toiseen palveluun), kun taas Kainuussa ollaan koronaepidemian perustasolla.

Pihlava kertoo, että juhlissa tilanne pyritään ottamaan huomioon. Toiveissa on, että vieraat tekisivät pikatestin tai rokotukset olisivat kunnossa.

– On vielä vähän auki, jaetaanko vieraiden saapumiset useaan osaaan.

Pihlava aikoo asua Vuokatissa kevääseen asti. Hiihtäminen jatkuu toistaiseksi.

– Sitä mietin, jatkuuko hiihtäminen sataprosenttisesti vai opiskelenko siinä sivussa samalla.

Aino Pihlavan lukioaikana vanhojentanssit juhlittiin normaalisti. Penkkarit jäivät välistä.

Myös omaehtoinen karanteeni kirjoituskeväänä jäi välistä, koska edessä oli tärkeitä kisoja. Kisoihin pääsi negatiivisella koronatestituloksella, joten karanteenin puuttuminen ei haitannut.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4. joulukuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: