Pienten lasten rokottaminen jakaa vanhempien mielipiteitä Helsingissä: "9-vuotiaan rokottaisin samantien, 5-vuotiaan kohdalla olen vielä epävarma"

Lapsiasiavaltuutettu vaatii myös pienten lasten tahdon kuulemista ennen rokotuspäätöstä. Huoltajan rooli on hänen mukaansa tukea lasta päätöksenteossa.

Lauri Tykkyläinen lapsenlapsensa kanssa leikkipuistossa Hakaniemessä.
Helsinkiläisellä isoisällä Lauri Tykkyläisellä on neljä lastenlasta: "Lasten vanhemmat päättävät koronarokotteen ottamisesta, mutta kannustan heitä ottamaan sen lapsille."

THL suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan. Muiden samanikäisten lasten rokotukset alkavat mahdollisesti vuodenvaihteen jälkeen.

Kävimme Helsingissä kysymässä huoltajilta, mitä he ajattelevat 5–11-vuotiaiden rokottamisesta. Osa miettii vielä.

– Rokotan itseni mielellään, mutta en lastani, sanoo helsinkiläinen Mari Liikanen.

Espoolainen Kätlin Takala kertoo, että hänellä on viisi- ja yhdeksänvuotiaat lapset.

– Yhdeksänvuotiaan rokottaisin saman tien, mutta viisivuotiaan kohdalla olen vielä epävarma.

Takala arvelee, että ottaisi kuitenkin lapsilleen rokotteen, mutta ihan ensimmäisten joukossa hän ei aio sitä ottaa viisivuotiaalle.

Helsinkiläinen Elina Palokangas sanoo luottavansa tieteeseen.

– Olen rokottanut oman lapseni kaikilla rokotuksilla, mitä heille suositellaan. Kyllä minä niitä rokotuksia odotan.

Vanhemmat kaipaavat koronarokotteen vaikutuksista pieniin lapsiin lisää tietoa. Sairaalahoidon tarve alle 12-vuotiailla on hyvin harvinaista.

THL ei vielä ehdota rokotuksia kaikille 5–11-vuotiaille, koska rokotusten vaikutuksista halutaan lisää tietoa. Rokotusten antaminen voi alkaa vuodenvaihteen jälkeen siinä tapauksessa, että näyttöä rokotusten turvallisuudesta ikäryhmälle on saatu riittävästi.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan kansalaisille on tehty kyselyjä, joiden mukaan noin 75 prosenttia suomalaisista hyväksyy lasten rokottamisen, jos viranomainen suosittelee sitä.

Tällä hetkellä koronavirusrokotteita tarjotaan 12 vuotta täyttäneille. Viime viikkoina alle 12-vuotiaiden tartunnat ovat olleet kasvussa.

THL:n ylilääkäri Otto Helven mukaan tilanne on yhä se, että lapset tartuttavat tautia vähemmän kuin aikuiset. Tartuntoja tulee enemmän aikuisilta lapsille kuin lasten välillä.

Lapsiasiavaltuutettu rokotuspäätöksestä: Lapsen oma mielipide pitäisi aina selvittää

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pitää tärkeänä, että myös pienten lasten tahtoa kuunnellaan, kun rokotuksen ottamisesta päätetään.

– Lapsen oma mielipide pitäisi aina selvittää. Ajattelen, että tämänkään ikäistä ei pitäisi pakottaa toimenpiteeseen, jota hän vastustaa.

Jos esimerkiksi 11-vuotias vastustaa rokotuksen ottamista, niin lapsiasiavaltuutetun mukaan ketään ei pitäisi pakottaa toimimaan vastoin tahtoaan.

Lapsiasiavaltuutetun mukaan nuorempien lasten kohdalla huoltajan rooli on tukea lasta päätöksen teossa.

Piikittäminen sattuu, joten esimerkiksi 5-vuotias saattaa tästä syystä vastustaa rokotteen ottamista.

– Ihan pienimpien kanssa päätös on huoltajan vastuulla. Lapsen yli ei saa kävellä. Lapsella voi olla pelkoja toimenpidettä kohtaan, jolloin huoltajan pitäisi olla valmis keskustelemaan niistä lapsen kanssa.

Pekkarisen mukaan terveydenhuollon toimijat eivät saa painostaa ketään ottamaan rokotetta.

– Jos lapsi vastustaa ja huoltajat ovat epävarmoja rokotteen ottamisesta, voi ottaa aikalisän, sanoo lapsiasiavaltuutettu Pekkarinen.

Lapset saattavat päiväkodissa ja alakoulussa jutella keskenään siitä, kuka on ottanut rokotteen ja kuka ei.

Pekkarisen mukaan kyse on henkilökohtaisista asioista, joita kenenkään ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Tästä olisi hyvä jutella lasten kanssa jo pienestä pitäen.

– Rokotuksiin, mittauksiin ja ylipäätään terveystietoihin liittyvät asiat ovat salassa pidettäviä. Tähän ajatukseen lapset on hyvä kasvattaa pienestä pitäen. Terveydenhuollossa tehtävät asiat ovat yksityisiä. Niitä asioita ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Se lisää lapsen luottamusta terveydenhuoltoon – myös sitten aikuisena.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 3.12.2021 kello 23:een asti.

Lue myös: