Ärhäkkä koronaepidemia sulki Uudenkaupungin seudun koulut – sote-johtaja Sari Rantanen: "Tilanteemme on kriittinen"

Etenkin rokottamattomien alle 12-vuotiaiden keskuudessa nyt leviävää virusta yritetään suitsia Uudenkaupungin seudulla siirtämällä koulut etäopetukseen aina joululomaan saakka.

Uudenkaupungin koulut etäopetukseen –  rehtori: "Tämä tuli yllätyksenä"
Uudenkaupungin koulut etäopetukseen – rehtori: "Tämä tuli yllätyksenä"

Koronatilanne Uudenkaupungin seudulla Varsinais-Suomessa on huonontunut nopeasti. Neljä koulua alueella on suljettu ja siirretty etäopetukseen aina joululomaan asti.

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku sataa tuhatta asukasta kohden on Uudessakaupungin alueella noin 500, kun muualla Varsinais-Suomessa ollaan 300 tietämissä.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveydenhuolto on kuormittunut kasvaneiden tartuntamäärien takia.

Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kuvailee tilannetta kriittiseksi.

– Vielä viikko sitten ajattelimme, että olemme veitsen terällä, mutta tällä hetkellä kuvailisin, että tilanteemme on kriittinen. Tartuntoja tulee useita kymmeniä päivittäin, ja esimerkiksi jäljitys on todella kuormittunut, kertoo Rantanen.

Virus leviää rokottamattomien lasten keskuudessa

Yleisesti rokotekattavuus alueella on suhteellisen hyvä, mutta Sari Rantasen mukaan virus leviää ärhäkästi vielä rokottamattomien lasten ja nuorten keskuudessa. Hän toivookin lasten rokotusten vauhdittamista.

– Meillä on yleensä ensimmäisenä koululainen tai päiväkotilapsi sairastunut, ja tauti tarttuu koko perheeseen, kertoo Rantanen.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Esa Rintala pitää Uudenkaupungin lukuja huolestuttavina, vaikka alueen rokotustilanne on kohtalainen.

– Mutta tietysti lapsille ei rokotusta ole vielä annettukaan, ja alle 12-vuotiaiden lasten keskuudessa epidemia koko maakunnassa tällä hetkellä kaikkein nopeimmin kasvaa. Se on tässä epidemiassa tällä hetkellä tavallaan moottori.

Noin 40 prosenttia koko Varsinais-Suomen tartunnoista on Rintalan mukaan lapsilla ja nuorilla. Hän kuitenkin huomauttaa, että myös kahdesti rokotetut aikuiset voivat saada oireettoman tartunnan, joka siirtyy rokottamattomiin lapsiin.

Esa Rintala odottaa THL:n ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmä KRARin linjauksia alle 12-vuotiaiden rokottamisesta. Niistä odotetaan päätöksiä vielä torstain kuluessa.

– Lasten rokottaminen vähentää yhteiskunnassa infektiopainetta, ja estää tartuntojen leviämistä lapsista tai lapsiin. Siinä mielessä tapausmäärät varmaankin lähtisivät laskuun, koska nythän tämä on erityisesti rokottamattomien alle 12-vuotiaiden epidemia paljolti.

Etäopetus hillitsee leviämistä, muttei täysin estä

Varsinais-Suomessa alueellinen koronakoordinaatioryhmä on jättänyt kuntien harkintaan mahdollisuuden koulukohtaisiin sulkemisiin tilanteen niin vaatiessa. Vakka-Suomessa Vehmaan koulu, Uudenkaupungin yhtenäiskoulu sekä Kalannin ja Hakametsän koulujen tilat on suljettu 22. joulukuuta asti. Lähikoulua jatketaan 1–3-luokkalaisille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille.

Esa Rintalan mukaan etäopetukseen siirtyminen on hyvä keino välttää tartuntojen lisääntymistä. Täysin se ei niitä kuitenkaan estä.

­– Pandemian aikana on todettu, että etäkoulun avulla pystytään estämään koulussa syntyneitä tartuntoja. Mutta täytyy muistaa, että jos tartunnat ovat tulleet kotoa vanhemmilta, sitä se estä. Ja lapset voivat olla tekemisissä keskenään myös muualla kuin koulussa.

Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen ei usko, että syytä paikallisen epidemian ryöpsähtämiselle kannattaisi hakea Uudenkaupungin autotehtaalta. Valmet Automotiven tehtaalla työskentelee runsaasti ihmisiä eri puolilta Suomea ja myös ulkomailta.

– Toki autotehtaalla esiintyviä tautitapauksia on, mutta meidän alueellamme se ei näyttäydy tässä epidemiassa vallitsevana, sanoo Rantanen.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 3.12. kello 23.

Lue myös: