Yliopistot alkavat kouluttaa maistereita työvoimakoulutuksessa – kyseessä poikkeuksellinen tilaisuus opintonsa keskeyttäneille

Koulutuksella havitellaan lisää osaavia tekijöitä työvoimapulasta kärsiville aloille.

Haku it-alan työvoimakoulutukseen on parhaillaan käynnissä Itä-Suomen yliopistossa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Itä-Suomen yliopisto haalii parhaillaan it-alan korkeakouluopintonsa keskeyttäneitä takaisin koulunpenkille. Pula korkeakoulutetusta työvoimasta ajoi hallituksen kokeilemaan määräikaista lakimuutosta, joka tarjoaa yliopistoille mahdollisuuden ottaa tutkinto-opiskelijoita työvoimakoulutuksen kautta.

Yliopistot ovatkin nyt alkaneet järjestää työvoimakoulutusta erityisesti niille aloille, joilla on pulaa osaavasta työvoimasta. Koulutuksen avulla opintonsa syystä tai toisesta keskeyttäneet voivat suorittaa maisterin tai kandidaatin tutkintonsa valmiiksi työttömyysetuuden turvin.

Itä-Suomen yliopisto aloittaa työvoimakoulutukset kolmella alalla, joilla työvoimapula on erityisen paha. Opiskelijoita koulutetaan ensi vuonna it- ja sosiaalialalla sekä varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa.

Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus työttömille työnhakijoille, toteaa Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen suunnittelija Heli Kaarniemi.

– Harvoin on niin, että valtio maksaa korkeakoulututkinnon loppuun suorittamisesta. Emmekä tiedä, toistuuko tämä mahdollisuus.

Tutkinto suoritettava loppuun vuoteen 2024 mennessä

Haku it-alan työvoimakoulutukseen on parhaillaan käynnissä Itä-Suomen yliopistossa. Opinnot on aloitettava kesään mennessä.

– Koska lakimuutos on väliaikainen, tutkinto on suoritettava loppuun vuoden 2024 kesäkuuhun mennessä, Kaarniemi sanoo.

Opiskelemaan voivat hakea alan opinnot kesken jättäneet, joilla puuttuu tutkinnosta enintään 120 opintopistettä. Tulevien opiskelijoiden on oltava tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita, joten he eivät voi olla myöskään yliopistossa kirjoilla.

Itä-Suomen yliopiston suunnittelija Heli Kaarniemi Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Kaarniemi arvioi, että kriteerit täyttäviä henkilöitä on Itä-Suomen alueella joitakin kymmeniä.

– Tällä määrällä ei ole suurta merkitystä työvoimapulaan, mutta tämä on hyvä mahdollisuus saada yrityksiin uudenlaista työvoimaa, Kaarniemi toteaa.

Työvoimakoulutuksessa ohjaus ja tuki korostuvat, ja opiskelijoita ovat auttamassa niin yliopiston kuin te-toimiston ammattilaiset. Kaarniemi toivoo tämän madaltavan kynnystä hakea koulutukseen.

– Monilla on varmasti ajatus, että yliopistossa opiskelu on hyvin itsenäistä ja yksinäistäkin, mutta työvoimakoulutuksen rakenne on siitä erilainen, että ohjaus on jatkuvaa.

Koulutetut halutaan töihin paikallisiin yrityksiin

Itä-Suomessa on vahvaa it-alan osaamista, ja tekijöistä on huutava pula. Siksi työvoimakoulutuksessakin ensisijainen toive on saada tulevat korkeakoulutetut pidettyä alueella.

– Kaksi kovaa sanaa ovat tänä päivänä vetovoima ja pitovoima. Vaikka pääkaupunkiseudun imu on kova, kyllä me toivomme, että opiskelijat jäisivät tänne töihin. Ja että joku vaikka palaisi tämän koulutuksen takia takaisin, Kaarniemi sanoo.

Keskustele jutun aiheesta. Keskustelu on auki 3.12. klo 23:een asti.

Lue myös: