Merkel hyvästeltiin sotilasseremoniassa – liittokansleri valitsi jäähyväislauluksi punkbiisin DDR:stä

Sotilaallisessa seremoniassa soi 1970-luvun DDR:stä peräisin oleva Nina Hagenin hitti, mutta myös virsi. Angela Merkel vietti itse nuoruutensa Itä-Saksassa, ja hänen isänsä oli pappi.

Angela Merkelin jäähyväisseremoniassa soi Nina Hagenin 1970-luvun DDR:stä peräisin oleva hitti
Angela Merkelin jäähyväisseremoniassa soi Nina Hagenin 1970-luvun DDR:stä peräisin oleva hitti

Saksaa 16 vuotta johtaneen liittokansleri Angela Merkelin kunniaksi järjestettiin illallSen voi katsoa suorana tämän jutun pääkuvaa kikkaamalla.

Suuri iltasoitto, Großer Zapfenstreich, on perinteinen väistyville liittokanslereille järjestettävä seremonia. Tänä vuonna se ei kuitenkaan ollut aivan perinteinen koronapandemian ja Merkelin musiikkivalintojen vuoksi.

Juhlavieras sai itse valita kolme kappaletta sotilassoittokunnan esitettäväksi. Merkelin valinnoista tavanomaisempia ovat saksalaisen laulajan Hildegard Knefin Für mich, soll's rote Rosen regnen (Minulle pitäisi sataa punaisia ruusuja) ja 1700-luvun kristillinen hymni Großer Gott, wir loben dich (Jumala, ylistämme sinua).

Jälkimmäisen valinnan on arveltu liittyvän hänen isäänsä, joka oli protestanttipappi, sekä kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n kristillisiin juuriin.

Kolmas lauluvalinta on sen sijaan kohauttanut. Sotilassoittokunta saa esitettäväkseen vuonna 1974 kommunistisessa DDR:ssä kirjoitetun punkhitin, Nina Hagenin esittämän kappaleen Du hast den Farbfilm vergessen (Olet unohtanut värifilmin).

Saksalaismedian mukaan kappale oli niin suosittu, että moni DDR:läisistä muistaa vieläkin sen sanat ulkoa. Kappale on nähty verhottuna kritiikkinä DDR:lle. Myöhemmin Hagenista tuli punkidoli myös lännessä.

Nina Hagen vuonna 1980 Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Merkel vietti itse nuoruutensa Itä-Saksassa. Muun muassa Der Tagespiegel (siirryt toiseen palveluun) ja Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun) arvelevat, että Hagenin kappaleen valinta saattaa liittyä tähän, mutta olla myös Merkelin huumoria.

Pandemia puolestaan vaikutti seremoniaan niin, paikalle kutsuttiin vain 200 vierasta.