Rokotelinjauksia hoputtanut Krista Kiuru: Tyhjäkäynnin jälkeen rokotekone laitetaan käyntiin

Kiuru sanoo olevansa tyytyväinen, että linjaukset on nyt tehty. Hän toivoo kuntien tarttuvan rivakasti rokotusten edistämiseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru neuvoo ottamaan tehosterokotteen ajallaan. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo olevansa tyytyväinen, että suositus rokotusten etenemisestä on nyt tehty, sillä sitä on odotettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi torstaina rokotelinjauksensa, joita Kiuru on hoputtanut julkisuudessa pitkin syksyä.

– Linjaukset ovat ihan yhteensopivia sen kanssa mitä eurooppalaiset tauti- ja lääkeviranomaiset ovat sanoneet, komissio suositellut ja Suomen hallitus rokotestrategiassaan päättänyt, Kiuru sanoi eduskunnassa toimittajille.

THL suosittelee, että kaikille yli 18-vuotiaille aletaan antaa kolmansia rokoteannoksia 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Lasten eli 5–11-vuotiaiden osalta suosituksena on, että rokotuksia annetaan vain riskiryhmiin kuuluville ja niille lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. THL kerää vielä joulukuun aikana tutkimustietoa ja tekee vasta sen jälkeen päätöksensä koko ikäluokan rokottamisesta.

Voit lukea THL:n suosituksesta laajemmin Ylen jutusta.

"Aina joku on eri mieltä"

Viikonloppuna Iltalehti uutisoi nimettömiin hallituslähteisiin nojaten, että hallituksessa on noussut kovaa kritiikkiä etenemisen hitauteen ja rokotusasiantuntijaryhmän sihteeriä Hanna Nohynekia kohtaan.

Kysymykseen siitä, onko prosessi jättänyt epäluottamusta THL:ään tai Kansalliseen rokotusasiantuntijaryhmä Krariin, Kiuru vastaa, että Suomeen mahtuu asiantuntijoita, jotka ovat eri mieltä.

– Me heräämme jokaiseen päivään tässä taudintorjunnassa siinä, että varmasti löytyy asiantuntija, joka on jostakin asiasta eri mieltä. Keskitytään isoon kuvaan. Iso kuva on siinä, että Suomessa tiedetään, mitä tehdään.

Kiuru patistaa seuraavaksi kuntia ottamaan rokotusten edistämisen vakavasti.

– Nyt pannaan tämä rokotekone käymään. Meillä on ollut täällä tyhjäkäyntiä ja kyllä nyt on aika osallistua talkoisiin myöskin rokotesuojan varmistamiseksi.

"Tehosterokote kannattaa ottaa ajallaan"

Suomestakin ensimmäistä kertaa löydetyn omikron-koronamuunnoksen kykyä kiertää rokotteet ei vielä täysin tunneta. Kiuru kannustaa ottamaan tehosterokotteen ajallaan.

– Me tiedämme, että vasta-aineiden määrä tulee nousemaan kolmannen rokoteannoksen jälkeen merkittävästi, jopa nelinkertaiseksi siitä mikä se on ollut toisen rokotteen jälkeen, joten on nyt tärkeää, että rokotesuojaa saadaan päivitettyä.

5–11-vuotiaiden lasten osalta terveysviranomaisten arviointi jatkuu, mutta rokotusten aloittamiseen valmistaudutaan.

Kiurun mukaan keskittyminen tässä vaiheessa riskiryhmiin kuuluviin lapsiin on aiheellista, koska ensi alkuun joudutaan varautumaan pienempiin lasten annosten eriin Biontech Pfizerilta.

– Tässä tapauksessa riskiryhmiin kuuluvat lapset ja ne lapset, jotka elävät perheissä, joissa on immuunipuutoksellisia ovat varmasti ne, jotka alkuun hyötyvät eniten tästä rokotteesta.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 3. joulukuuta kello 23 saakka.